05.10.2006. / 18:35

Autor: Ana Kirin

BiH

HDZ 1990. i HSP BiH o Komšiću

Ljubić i Jurišić pozvali su sve stranke u BiH s hrvatskim predznakom na sastanak radi utvrđivanja zajedničkog stajališta o ustavnim promjenama i izboru kandidata SDP-a BiH Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva

Predsjednik stranke HDZ 1990. Božo Ljubić i predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić pozvali su, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Mostaru, sve stranke u BiH s hrvatskim predznakom na sastanak radi utvrđivanja zajedničkog stajališta o ustavnim promjenama i izboru kandidata SDP-a BiH Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. Ljubić i Jurišić potpisali su, u ime koalicije Hrvatsko zajedništvo, koju predvodi HDZ 1990., i u ime koalicije Za jednakopravnost, koju čine HSP BiH i Nova hrvatska inicijativa Krešimira Zubaka, Sporazum o poslijeizbornoj suradnji ovih dviju koalicija. Te su se koalicije protivile prijedlogu ustavnih promjena s entitetskim kriterijem glasovanja u državnom Parlamentu BiH, tvrdeći da takve ustavne promjene dovode Hrvate u neravnopravan položaj u BiH i pretvaraju ih u nacionalnu manjinu.

"Poduprijet ćemo prvi korak ustavnih promjena samo ako se njima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH zajamči ravnopravnost Hrvata, što do sada nije bio slučaj, te ukoliko se tim ustavnim promjenama zajamči pravo nacionalnog veta u Domu naroda Parlamenta BiH", rekao je Ljubić nakon potpisivanja Sporazuma. Osvrćući se na Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, Ljubić je rekao kako se "Komšić ne može oglušiti o političku volju hrvatskog naroda". Jurišić je dodao da će biti zatražen poseban sastanak s Komšićem, na kojem bi ga se upoznalo sa stajalištem hrvatskih stranaka koje su u četvrtak sklopile Sporazum o poslijeizbornoj suradnji. "Ako Komšić bude radio u interesu hrvatskog naroda u BiH, onda ćemo surađivati s njim, a u protivnome, naknadno ćemo zauzeti stajalište o odnosu prema Komšiću", rekao je Jurišić.

I Ljubić i Jurišić potvrdili su da će na zajednički sastanak hrvatskih stranaka u BiH biti pozvan i HDZ BiH Dragana Čovića, koji je podupirao prijedlog ustavnih promjena s entitetskim kriterijem glasovanja u državnom Parlamentu BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika