29.04.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

AMERIČKA VOJSKA UBILA 10, A RANILA 70 LJUDI U FALLUJI U IRAKU


U gradu Falluji, 50 kilometara zapadno od Baghdada, 10 osoba je ubijeno, a 70 ranjeno nakon što je američka vojska otvorila vatru na okupljenu gomilu, javlja Al-Jazeera. Američko zapovjedništvo još o tome nije dalo službenu informaciju, ali su se zato pohvalili s 14-im uhićenim s liste Saddamovih suradnika. Radi se o Amir Rashidu, bivšem iračkom ministru nafte.
U Mosulu su ponedjeljak na večer ubijena još dva Iračana u napadu na američka zapovijedna središta. U Tikritu, Saddamovom rodnom gradu američka vojska spriječila je proslavu njegova 66. rođendana.
Na sjeveru Iraka pripadnici inženjerije američke vojske nastavili su proizvodnju nafte na poljima oko Kirkuka, a s radom je započela i rafinerija nafte u Basri. Skupa s amerikancima radi i više od 1000 iračkih radnika kojisu se vratili na svoja radna mjesta.
The New York Times donosi vijest kako su američke snage u Iraku potpisale su prekid vatre s iranskom oporbenom skupinom koju smatraju terorističkom. Prema potpisanom dokumentu, američke snage neće uništavati opremu skupine, koju se povezuje s Al-Qaidom, i njezine logore u Iraku, niti će napadati snage uključene u sporazum, a one će se zauzvrat suzdržavati od napada na američke vojnike. List piše da sporazum, koji je prvi takav dokument između američke vojske i jedne terorističke organizacije, nameće pitanje dosljednosti američke administracije u provođenju svjetske antiterorističke politike.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika