13.10.2006. / 09:36

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Od petka zakon o schengenskoj granici

Načelno, Slovenija bi mogla za hrvatske državljane odrediti da u Sloveniju ulaze samo s putovnicom ako nisu iz malograničnog pojasa, no to se vjerojatno neće dogoditi

Slovenija od petka kada stupa na snagu zakon o schengenskoj granici, po kojemu državljani trećih država u države Unije moraju ulaziti s putovnicom, neće vjerojatno promijeniti odredbe za režim na granici s Hrvatskom, pa će se ona i dalje moći prelaziti s osobnim iskaznicama. "Intenzivno tražimo rješenja koja ne bi bila u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom i sadašnjim ugovornim stanjem", rekao je za slovensku agenciju STA neimenovani dužnosnik u uredu premijera Janeza Janše. Uz to, Slovenija se konzultira i s Italijom i Mađarskom, zemljama u koje Hrvati također mogu ulaziti uz predočenje osobnih iskaznica.

Hrvatski veleposlanik Mario Nobilo izjavio je za agenciju STA da Hrvatska razumije da Slovenija mora poštivati europski acquis communitaire, ali da će i Hrvatska nastojati da se ostvari rješenje u obostranom interesu. Nobilo tvrdi da je, općenito, arbitraža najbolje rješenje za hrvatsko-slovenski problem granice, jer je u međusobnim odnosima stvoreno toliko negativne energije, što se jedino može razriješiti sudskom odlukom treće strane. "Tada se nitko ne bi osjećao poraženim", rekao je veleposlanik Nobilo. Prema njegovom prijedlogu, Hrvatska i Slovenija moraju se dogovoriti o instituciji koja će arbitrirati, predmetu arbitraže i utvrditi da će odluka biti obvezujuća za obje strane. "Te točke parlamenti mogu prihvatiti u jednom danu, samo da za to postoji politička volja", dometnuo je.

Jedan dužnosnik slovenske policije rekao je da se na granici s Hrvatskom "grubo rečeno" od petka neće ništa promijeniti, te dodao da schengenski zakonik u pogledu granične kontrole ne donosi ništa novo i da Slovenija njegove odredbe već primjenjuje. Načelno, Slovenija bi mogla za hrvatske državljane odrediti da u Sloveniju ulaze samo s putovnicom ako nisu iz malograničnog pojasa koji se od tog pravila mogu izuzeti bilateralnim sporazumom članice i nečlanice EU-a. No, kako prenosi STA, diplomati ocjenjuju da bi otkazivanje postojećeg sporazuma s Hrvatskom, po kojemu svi hrvatski državljani mogu ulaziti uz predočenje iskaznice, bilo vrlo osjetljivo. Slovenija je najavljivala strože mjere na granici i u vezi s prijašnjim planovima o proširenju schengenske zone do jeseni iduće godine, ali je Europska komisija nedavno objavila da se uključenje novih članica u schengenski prostor odgađa zbog tehničkih razloga.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika