20.10.2006. / 18:45

Autor: Martina Zeković

MEDICINA

Istraga "slučaja Kurjak"

Slučaj se rješava u skladu s jedinstvenim načelima propisanima Statutom i drugim aktima Fakulteta i Sveučilišta, navodi se u priopćenju, a čim postupak bude gotov, obavijestit će javnost o ishodu i donesenim odlukama

Nakon što je časopis "British Medical Journal" dr. Asima Kurjaka prozvao za plagiranje znanstvenog rada, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu priopćio je u petak da "prikuplja i analizira dodatne i prijeko potrebne činjenice te razmatra nekoliko izloženih prijedloga za rješavanje nastale situacije". Slučaj se rješava u skladu s jedinstvenim načelima propisanima Statutom i drugim aktima Fakulteta i Sveučilišta, navodi se u priopćenju, a čim postupak bude gotov, obavijestit će javnost o ishodu i donesenim odlukama. Nada Čikeš, dekanica Medicinskog fakulteta istakla je da je za uspješan i objektivan završetak postupka "ključno osigurati akademsko ozračje i izbjeći medijske i ostale vanjske utjecaje te senzacionalizam".
Niame, prije mjesec dana u "British Medical Journalu" objavljen je članak "Uloga sustavnoga preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka" sir Iana Chalmersa, doktora oxfordske Knjižnice "James Lind", ustanove koja prikuplja podatke o kliničkim pokusima u svijetu. Chalmers u članku opisuje dva slučaja za koje je utvrdio da je riječ o plagijatima: prvi je slučaj sam otkrio 1991., a drugi su 2002. otkrili norveški autori čiji je rad, kako navodi, Kujrak plagirao.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika