21.10.2006. / 12:11

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ GLAVAŠ

U ponedjeljak odluka o pritvoru

Prema nalogu Županijskog suda istražni sudac Zednko Posavec ponovno razmatra mogućnost pritvora za Glavaša

Po treći put tužiteljstvo traži pritvor za GlavašaPo treći put tužiteljstvo traži pritvor za GlavašaIstražni sudac Zdenko Posavec u ponedjeljak će odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da se zbog pritiska na svjedoke Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u ratnom Osijeku, odredi pritvor, doznaje se na sudu. O zahtjevu tužiteljstva sudac će odlučiti nakon što je danas iz Osijeka dobio podatke o postupku koji se tamo vodi protiv nepoznatog počinitelja, zbog utjecanja na svjedoka Matu Šalinovića, bivšeg šefa osječke policije koji je na tom mjestu naslijedio ubijenog Josipa Reihl Kira. Pritvaranje nezavisnog saborskog zastupnika tužiteljstvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš izvršio pritisak na četiri svjedoka. Posavec je to, kao i prethodna dva zahtjeva, odbio, a nakon žalbe tužiteljstva izvanraspravno vijeće Županijskog suda Posavcu je naložilo da provjeri tvrdnje tužiteljstva, pribavi još neke podatke i potom po hitnom postupku ponovno odluči o zahtjevu.

U nastavku istrage u petak je saslušana Silvana Butković Soldo koja je u vrijeme kada su počinjeni zločini bila liječnica u ambulanti u osječkom Okružnom zatvoru. Tamo je pregledala i Nikolu Vasića, koji je prema tvrdnjama tužiteljstva bio priveden i pretučen. Neslužbeno se doznaje da je svjedokinja ispričala kako je pregledala Vasića i utvrdila da je ozlijeđen, ali da ne zna pod kakvim okolnostima.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila. Krunoslav Fehir, drugoosumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

Fotogalerija

  • Po treći put tužiteljstvo traži pritvor za Glavaša

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika