26.10.2006. / 07:41

Autor: Marin Medić

SLUČAJ GLAVAŠ

Nastavlja se pravosudna farsa oko Glavaša

Na pravosuđu je odlučiti je li Branimir Glavaškriv za djela za koja ga se tereti, no ono ga je učinilo predmetom pravosudne farse, koja ga već nekoliko puta šeće na relaciji Zagreb – Osijek. Naime, dva suca u dva dana ponovno su donijela dvije identične odluke.

Na pravosuđu je odlučiti je li Branimir Glavaškriv za djela za koja ga se tereti, no ono ga je učinilo predmetom pravosudne farse, koja ga već nekoliko puta šeće na relaciji Zagreb – Osijek. Naime, dva suca u dva dana ponovno su donijela dvije identične odluke. Zagrebački sudac Zdenko Posavec, koji vodi istragu u slučaju Vučković-Petković, poznatijem kao slučaj "garaža", nije poništio svoje staro rješenje. Ponovno ga je uputio Saboru, zajedno sa zahtjevom za pritvaranje Branimira Glavaša, jer smatra da nije počinio proceduralnu pogrešku i da je njegova odluka utemeljena na Ustavu. No, ovaj put svoj je zahtjev detaljnije obrazložio.

Sudac je pritom zaključio da nije prekršio proceduru te da je, u trenutku kada je istraga, već započela prvo morao odlučiti o zahtjevu tužiteljstva za pritvorom, a tek potom tražiti skidanje imuniteta. Pozivajući se na članak 75. Ustava, koji, među ostalim, kaže da zastupnik ne može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskog sabora, Posavec je ostao kod stava da je postupio zakonito

Predsjednik saborskog povjerenstva Damir Sesvečan najavio je da će povjerenstvo o ponovljenom zahtjevu suca Posavca raspravljati sutra. No, HRT prenosi da je vjerojatnije da povjerenstvo zatraži tumačenje saborskog Odbora za ustav, što bi značilo da Glavaš i dalje ostaje na slobodi, sve dok se ono ne očituje..

Istražni sudac osječkog Županijskog suda Mario Kovač u istrazi o ubojstvima civila na Dravi, poznatijoj kao slučaj "selotejp", nije prihvatio odluku izvanraspravnog vijeća koje je zatražilo da ponovno razmotri svoju odluku, te je odlučio isto kao i prethodni puta.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika