31.10.2006. / 12:01

Autor: Marin Medić

OBLJETNICA

Konvoj za Dubrovnik

"Pustite nas, ja sam federalni zapovjednik! Pucajte ako vam se puca, ali znajte da Europa sluša!“

Danas se obilježava godišnjica povijesnog konvoja Libertas, koji je ušao u sa svih strana opsjednuti Dubrovnik, unatoč prijetnjama potapljanjem Jugoslavenske mornarice. U tom se trenutku grad nalazio pod udarom neprijateljskog topništva, a oko 60 000 stanovnika je živjelo u teškim uvjetima stalnih napada i prekinute opskrbe strujom i vodom.

Zato je ulazak konvoja u luku Gruž bio velika pobjeda za moral građana, jer je pomoć koje je time pristigla, iako simbolična u cijelom kaosu rata, pokazala da ostatak Hrvatske stanovnike Dubrovnika nije zaboravio, te da od njih neće odustati, koliko god okolnosti opasne bile.

Na trajektu Slavija se nalazio i predsjednik Stipe Mesić, tada federalni predsjednik Jugoslavije:

"Pustite nas, ja sam federalni zapovjednik! Pucajte ako vam se puca, ali znajte da Europa sluša!“ vikao je preko radio veze Stjepan Mesić, pokušavajući otjerati plovila neprijateljske mornarice. Kada je konvoj napokon pristao u Dubrovniku, izjavio je: "Cijela je Hrvatska Dubrovnik.“

Konvoj Libertas bio je mala pobjeda za Hrvatsku, tek nagovještaj većih stvari koje su slijedile i zraka svjetla koju je Dubrovnik u tome trenutku prijeko trebao.

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika