03.11.2006. / 09:11

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Sindikati prekinuli pregovore s Vladom

Sindikalni pregovarački odbor priopćio je da su sindikati otvorili kolektivni spor te da će organizirati štrajk ako im ne uspije postupak mirenja

Sindikati javnih službi izvijestili su u četvrtak navečer da su prekinuli pregovore o plaćama i materijalnim pravima jer Vlada nije odgovorila na prijedlog za utvrđivanjem dinamike rasta plaća u idućih nekoliko godina niti je ponudila protuprijedlog. "Sindikati su prekinuli pregovore jer je Vlada ponudila samo rast plaća od pet posto za iduću godinu", rekao je Hini potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić, nakon sastanka pregovaračkih odbora u četvrtak.

Sindikalni pregovarački odbor priopćio je da su sindikati otvorili kolektivni spor te da će organizirati štrajk ako im ne uspije postupak mirenja. Tijekom pregovora sindikati su više puta istaknuli da im je ponuđeno petpostotno povećanje osnovice za plaće neprihvatljivo. Tražili su da se zaposlenima u javnim službama, kroz više godina, postupno nadoknadi zaostajanje plaća za 21 posto. Pregovori sindikata javnih službi i Vlade započeli su 11. listopada, a zapeli su već na samom početku jer se pregovarači nisu usuglasili na koje će se razdoblje pregovori odnositi. Dok su sindikati tražili da se pregovara o pravima za zaposlenike koji će obuhvatiti ne samo 2007., već i 2008. godinu, pa i dalje, Vlada je pristajala pregovarati o 2007.

Sindikati koji zastupaju interese 180.000 zaposlenih u javnom sektoru tvrde da Vladi nije problem što, primjerice, nastavnik s visokom stručnom spremom ima plaću od 4025 kuna dok prosječna plaća u zemlji iznosi 4633 kune. Pritom navode primer Slovenije, gdje nastavnik ima plaću veću za 17 posto od prosječne. Kada bi se slovenski omjer primijenio u Hrvatskoj, tada bi plaća naših nastavnika bila 5420 kuna ili 1400 kuna veća od sadašnje, kažu sindikalci.

Vezane vijesti

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika