04.11.2006. / 13:32

Autor: Goran Jurić

SVIJET

Sjeverna Koreja "izazvala" SAD i Japan

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje nazvalo je Japanske vlasti političkim imbecilima, a za SAD su izjavili da su "ratni huškači“. Japance su počastili ovakvim "komplimentom" zbog izjave da neće prihvatiti Pyongyang kao nuklearnu silu. Izjava Ministarstva vanjskih poslova poručila je i da nema potrebe da Japan sudjeluje u razgovorima o nuklearnom razoružanju pošto su ništa više od američke države. Japansko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je Vlada upoznata s ovim izjavama i da razmišljaju o odgovoru.

Verbalni napad na SAD nastavljen je u uvodniku novina Rodong Sinmun u kojima je SAD prozvana da pokušava iskoristiti nuklearno naoružavanje (kojem je Sjeverna Koreja pribjegla zbog samoobrane) kao izgovor za napad na Sjevernu Koreju. Sjeverna Koreja često nuklearno naoružavanje opravdava pravom na suverenitet i obranu od mogućih prijetnji od SAD-a, no Washington te optužbe nije nikada potvrdio.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika