06.11.2006. / 15:33

Autor: Ana Kirin

BiH

Novo predsjedništvo na dužnosti

Svečana primopredaja dužnosti između novih i dosadašnjih članova Predsjedništva BiH obavljena je u Sarajevu u nazočnosti predstavnika diplomatskog zbora te političkog i društvenog života u BiH, no uz izostanak čelnika važnih političkih stranaka

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić, izabrani na izborima 1. listopada, preuzeli su u ponedjeljak svoje dužnosti. Svečana primopredaja između novih i dosadašnjih članova Predsjedništva BiH Borislava Paravca, Ive Mire Jovića i Sulejmana Tihića obavljena je u Sarajevu u nazočnosti predstavnika diplomatskog zbora te političkog i društvenog života u BiH, no uz izostanak čelnika važnih političkih stranaka, poput Milorada Dodika iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata ili Dragana Čovića iz HDZ BiH.

Nakon polaganja prisege novi članovi Predsjedništva BiH u kratkim su govorima najavili da će se zauzimati za dobrobit svih građana i za napredak cijele zemlje na njenom putu ka euro-atlantskim integracijama. Radmanović koji je, sukladno postojećem sustavu osmomjesečne rotacije, preuzeo i dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH, pozvao je na zajednički napor kako bi se teška prošlost zemlje što prije prevladala, a međunarodnu zajednicu da nastavi pomagati BiH s ciljem trajnog stabiliziranja mira. Željko Komšić, izabran kao predstavnik hrvatskog naroda, najavio je da će služiti svim građanima i BiH kao zajedničkoj domovini. Haris Silajdžić je pak kazao da su protekli izbori pokazali da su građani BiH prevladali postojeće unutarnje uređenje zemlje pa se o novome valja dogovoriti, a to treba činiti uz strpljenje i toleranciju.

Na svečanosti su bili i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, no nije bio nazočan kardinal Vinko Puljić ni bilo koji drugi katolički biskup.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika