09.11.2006. / 11:42

Autor: Nina Tomljanović

ZLOČIN

Banja Luka sumnjiči još hrvatskih generala

Osumnjičeni su proveli vojnu akciju u kojoj su dalekometnim oružjem bezobzirno razarali spomenuta naselja i sela. Pritom su dvojica civila poginula, a više ih je ranjeno. Pričinjena materijalna šteta je milijun i pol konvertibilnih maraka.

Centar javne sigurnosti Banja Luka dostavio je još jedno izvješće Tužiteljstvu BiH o navodno počinjenom ratnom zločinu protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnom pravom u sjeverozapadnoj Bosni. Podneseno je izvješće protiv jedanaest osoba visokih dužnosnika Hrvatske vojske koji se sumnjiče za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Kozarske Dubice, odnosno sela Ćuklinac, Draksenić, Demirovac i Međeđa, te spomen-području Donja Gradina. Zločin je počinjen za vrijeme akcije "Bljesak", i to 1., 2. i 6. svibnja 1995. godine. Osumnjičeni su, ističe se tome izvješću, proveli vojnu akciju u kojoj su dalekometnim oružjem bezobzirno razarali spomenuta naselja i sela. Pritom su dvojica civila poginula, a više ih je ranjeno. Pričinjena materijalna šteta je milijun i pol konvertibilnih maraka.

"Odluka o toj akciji pala je mnogo ranije, a odobrili su je pokojni predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik HV-a Janko Bobetko.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika