14.11.2006. / 17:00

 

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Legalizacija istospolnih brakova

Južnoafrička republika bi trebal postati prva Afrička zemlja koja će legalizirati istospolne zajednice

Južnoafrička republika bi trebala legalizirati istospolne brakove čime bi postala prva afrička država s tim pravom. Zakon bi trebao prihvatiti južnoafrički parlament, nakon što je vladajuća stranka Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), stranka bivšeg predsjednika Nelsona Mandele, zatražila od svojih zastupnika da podrže zakon. Zakon se našao na dnevnome redu nakon što je ustavni sud prošle godine presudio da postojeći zakon diskriminira homoseksualce. Novi zakon bi omogućio "dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi" koji se može registrirati kao brak ili civilnu zajednicu.

Ovaj zakon je oštro osudio predsjednik Južnoafričke katoličke biskupske konferencije, kardinal Wilfrid Napier, nazvavši ga udarom na demokraciju i volju većine. "Ako se zakon donese to znači da vlast ne uzima u obzir glas velike većine građana koji se protivi ovom zakonu", rekao je katolički kardinal za South Africa's Daily News. No, zakon su kritizirali i gay aktivisti zbog odredbe prema kojoj službenik može odbiti vjenčati homoseksualni par ako se to protivi njegovim savješću ili vjerskim uvjerenjima.

Uoči glasanja vladajući ANK koji ima ogromnu većinu u parlamentu poslao je oštro upozorenje svojim zastupnicima da glasaju za prijedlog zakona koji bi trebao zabraniti diskriminaciju zbog seksualnih sklonosti.

Vezane vijesti

Na Gay Prideu u Tokiju 2.500 ljudi

Na Gay Prideu u Tokiju 2.500 ljudi

Oko 2.500 ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Tokiju na Gay Prideu tražeći veću snošljivost japanskog društva prema seksualnim manjinama, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika