15.11.2006. / 09:13

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ GLAVAŠ

Glavašu pritvor i zbog težine zločina

U rješenju o pritvoru zbog teških okolnosti kaznenog djela navodi se da "Glavaš u vrijeme inkriminiranih događaja ne samo da nije poduzeo radnje u cilju sprječavanja nezakonitog postupanja svojih podređenih prema civilnom stanovništvu, već je i sam aktivno učestvovao u tim radnjama, što čini takvu količinu kriminalne aktivnosti koja opravdava određivanje pritvora i po toj zakonskoj osnovi"

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je u utorak zahtjev tužiteljstva da se nezavisnog saborskog zastupnika Branimira Glavaša u pritvoru zadrži i zbog posebno teških okolnosti zločina za koji ga se tereti, a ne samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. "No, to ne znači da će se Glavašu pritvor produljiti u odnosu na već ranije određenih mjesec dana jer pritvor po novoj osnovi ide u staž ranije određenog koji istječe 26. studenoga", izjavio je sudac Posavec za Hinu. Dodao je da nakon tog roka sud mora odlučiti hoće li pritvor produljiti ili ne. U rješenju o pritvoru zbog teških okolnosti kaznenog djela navodi se da "Glavaš u vrijeme inkriminiranih događaja ne samo da nije poduzeo radnje u cilju sprječavanja nezakonitog postupanja svojih podređenih prema civilnom stanovništvu, već je i sam aktivno učestvovao u tim radnjama, što čini takvu količinu kriminalne aktivnosti koja opravdava određivanje pritvora i po toj zakonskoj osnovi".

Glavašev branitelj Ante Madunić izjavio je da će se žaliti na ovu odluku, iako ga je, kako kaže, strah da vanraspravno vijeće koje odlučuje o žalbi ponovno ne donese odluku na štetu obrane. Madunić je ponovio kako je prilikom odlučivanja o pritvoru zbog utjecaja na svjedoke vanraspravno vijeće Županijskog suda već prekršilo jedno od osnovnih pravnih načela da žalba ne smije ići na štetu strane koja se žalila.

I prije nego je saznao da mu je pritvor određen po još jednoj osnovi Glavaš je, po Madunićevim riječima, pred istražnim sucem kazao kako više ne štrajka glađu samo zbog "montiranog procesa u Osijeku" nego i "montirane" istrage u Zagrebu. Odvjetnik je kazaoda je Glavaš time izrazio svoje nezadovoljstvo zbog zahtjeva tužiteljstva da se sasluša 16 novih svjedoka, uglavnom osječkih branitelja, koji bi pred sudom trebali objasniti kojoj su jedinici pripadali 1991. godine. Ustvrdio je da je nove svjedoke tužiteljstvo predložilo samo kako bi Glavaša, iako već 19. dan štrajka glađu, čim dulje zadržalo u pritvoru.


U nastavku istrage zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku sudac Posavec u utorak je saslušao četiri svjedoka, od kojih, kako se neslužbeno doznaje, niti jedan nije teretio Glavaša. Bivši novinar ST-a Robert Pauletić pričao je o tekstu u kojem je pisao o ubojstvu Čedomira Vučkovića, dok je Anton Košir govorio kako je 1991. kao susjed pozvan za svjedoka ispitivanja kasnije nestalog Đorđa Petkovića. U utorak je svjedočio i tadašnji djelatnik SUZUP-a Danijel Bogdanović, u bivšoj državi također obavještajac zadužen za praćenje obitelji Branimira Glavaša, te Goran Vrban, zapovjednik vojne policije 106. brigade HV-a, koji nije imao saznanja o navodnim zločinima jer se vojna policija tada nije bavila stradanjima civila.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika