15.11.2006. / 15:30

Autor: Stjepan Mesić

HRVATSKA

Učitelji najavili štrajk

Sindikati prosvjete su zbog nezadovoljstva najavljenim povećanjem plaće od pet posto najavili da će od srijede 22. studenog krenuti u štrajk

Nezadovoljni ponuđenim povećanjem plaća od pet posto, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su na konferenciji za novinare u srijedu štrajk za 22. studenog. Štrajk pod motom "Za Hrvatsku znanja" započinje u srijedu u srednjim školama, u četvrtak će im se priključiti osnovne škole, a u petak će štrajkati i zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju. Sindikalci su na konferenciji za novinare najavili da će tijekom iduće godine organizirati javnu kampanju i "radikalne akcije" za poboljšanje statusa zaposlenih u obrazovanju. Ako do iduće srijede iz Vlade stigne neka ozbiljna ponuda kojom bi se trajno riješili problemi u obrazovanju, štrajka neće biti, poručili su sindikati. Ozbiljnu ponudu sindikalci smatraju povećanje plaće od pet do deset posto. Potpredsjednika vlade Damira Polančeca i ministra financija Ivana Šukera optužili su da nisu izradili Nacionalni sporazum o politici plaća iako je bilo dogovoren prije dvije godine. Usporedbom plaće slovenskih učitelja koje su 14 posto veće od državnog prosjeka i hrvatskih učitelja koje su 13 posto manje od državnog prosjeka su htjeli prikazati opravdanost svojih zahtjeva. Na pitanje koliko će dugo trajati štrajk čelnici sindikata su odgovorili da sve ovisi o upornosti njihovih članova.
Ostali sindikati javnih službi, koji su također u kolektivnom sporu zbog politike plaća, u četvrtak će izvijestiti javnost o svojim akcijama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika