22.11.2006. / 11:45

Autor: Ana Kirin

BiH

Rat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. za Parlament BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) za koalicijskog partnera želi HDZ BiH, a Stranka za BiH (SBiH) na tom mjestu hoće HDZ 1990., dok Stranka nezavisnih socijaldemokrata traži da se SDA i SBiH dogovore ili pak da dva HDZ-a postignu dogovor o tome da obje stranke sudjeluju u vlasti

Čelnici šest političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje pretendiraju na sudjelovanje u središnjoj izvršnoj vlasti nisu u utorak uspjeli postići dogovor o uspostavi koalicije koja će upravljati tom zemljom u sljedeće četiri godine jer nema suglasnosti o tome koja će stranka predstavljati hrvatske interese. Na sastanku održanom u utorak u večernjim satima vodeći dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Partije demokratskog progresa (PDP), HDZ BiH i HDZ 1990. pokušali su usuglasiti uspostavu parlamentarne većine koja bi onda poduprla i izvršnu vlast.

"Nismo uspjeli naći rješenje o partneru s hrvatske strane", izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je objasnio da SDA za koalicijskog partnera želi HDZ BiH, a SBiH na tom mjestu hoće HDZ 1990., dok SNSD traži da se SDA i SBiH dogovore ili pak da dva HDZ-a postignu dogovor o tome da obje stranke sudjeluju u vlasti. Tihić je kazao kako će se u ovakvoj situaciji vjerojatno pričekati uspostava Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Zastupnike u tom domu biraju skupštine županija i o tome ovisi hoće li u njemu biti više onih iz HDZ BiH ili iz HDZ 1990. O tome će pak ovisiti koja će od ove dvije stranke imati prevlast i u Domu naroda Parlamenta BiH što će biti osnova za odluku o uspostavi vladajuće koalicije na državnoj i razini Federacije BiH.

Dok se to ne razjasni, odgođen je i nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH najavljen za četvrtak. Lokalni mediji u utorak su nagađali kako će, bez obzira na ishod borbe za hrvatskog predstavnika u izvršnoj vlasti, novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH svakako biti Nikola Špirić iz SNSD-a. No Sulejman Tihić je izjavio da takva odluka nije donesena.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika