23.11.2006. / 18:33

Autor: Stjepan Marković

EU PARLAMENT

EU uvodi jedinstvene vozačke dozvole

Nove vozačke dozvole bi se izdavale na maksimalno 15 godina za vozače autobusa i kamiona vrijedit će pet, dok će vozači motora, češći sudionici prometnih nezgoda, imati gradirane dozvole, odnosno najprije će biti potrebno iskustvo u vožnji manjih motora kako bi se onda prešlo na snažnije motore

Odbor za transport europskog parlamenta je u srijedu odobrio nacrt odredbe o jedinstvenoj europskoj vozačkoj dozvoli, koja bi zamijenila oko 110 različitih vozačkih dokumenata kojima se trenutačno koristi preko 200 milijuna vozača u Europskoj uniji. "Prihvatili smo jednostavniji, logičniji i moderniji europski sustav, koji osigurava savršenu ravnotežu između poštivanja nacionalnih običaja i unapređivanja sigurnosti na cestama", izjavio je belgijski zastupnik Mathieu Grosch.

Dozvola će najviše vrijediti 15 godina, za vozače autobusa i kamiona vrijedit će pet, dok će vozači motora, češći sudionici prometnih nezgoda, imati gradirane dozvole, odnosno najprije će biti potrebno iskustvo u vožnji manjih motora kako bi se onda prešlo na snažnije motore. Novi zakon ukida doživotne vozačke dozvole kakve unutar Europske unije posjeduju vozači u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Austriji. Dozvole bit će plastične poput novih osobnih iskaznica, imati će najsuvremenije mjere protiv krivotvorenja, dok je svakoj zemlji članici prepušteno da sama odluči hoće li staviti mikro čip na kojemu bi se pohranio vozačev dosje. Nakon mnogo raspravljanja nije dogovoreno treba li se uvesti obavezne redovite liječničke kontrole već je to prepušteno nacionalnim zakonodavstvima.

U prosincu će europski parlament glasati o ovom prijedlogu, a ako se zakon prihvati počet će se primjenjivati od 2012. godine s rokom potpune primjene od 20 godina.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika