27.11.2006. / 18:50

Autor: Ante Pavić

BEČ

Potvrđeno da je napadač na židovsku školu Hrvat

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u svojem je priopćenju "najoštrije osudilo taj kriminalni čin, koji je usmjeren ne samo prema jednoj obrazovnoj ustanovi, nego i prema židovskoj zajednici u Republici Austriji"

Odjel za ustavnu zaštitu i suzbijanje terorizma bečke policije potvrdio je u ponedjeljak da je muškarac koji je u nedjelju provalio i devastirao židovsku školu Hrvat. Napadač je u noći od subote na nedjelju provalio u zgradu škole Lauder Chabad i željeznom palicom porazbijao prozore, staklene vitrine i sanitarije na sva tri kata škole. Motivi napada još uvijek nisu poznati. Ephraim Zuroff, voditelj središnjega izraelskog ureda Centra Simona Wiesenthala rekao je u ponedjeljak za Jerusalem Post da nije iznenađen "što se to dogodilo u zemlji koja štiti hrvatske nacističke ratne zločince". Pritom je spomenuo slučaj Milivoja Ašnera, "hrvatskoga nacističkog ratnog zločinca koji živi u Klagenfurtu kojega hrvatske vlasti više od godinu dana traže njegovo izručenje da bi mu sudile jer je 1941. i 1942. bio šef policije u Požegi". Austrijanci, kaže Zuroff, "odbijaju vratiti Ašnera u Hrvatsku unatoč tomu što nije austrijski državljanin te nema nikakva razloga da ne udovolje hrvatskom ekstradicijskom zahtjevu".

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u svojem je priopćenju "najoštrije osudilo taj kriminalni čin, koji je usmjeren ne samo prema jednoj obrazovnoj ustanovi, nego i prema židovskoj zajednici u Republici Austriji".

Vezane vijesti

Video: Hitler u reklami za turski šampon

Video: Hitler u reklami za turski šampon

Židovske organizacije pozvale su na zabranu turske reklame za šampon u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler, piše B92. "Potpuno je nedopustivo da se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika