28.11.2006. / 14:46

Autor: Stjepan Marković

MORH

Nove istrage o oslobađanju vojnog roka

Policija nastavlaj istraživati protuzakonita oslobađanja obveznika od vojnog roka

Devetero službenika novačkih povjerenstava MORH-a osumnjičeno je za zlouporabe položaja, prijevare i krivotvorenja isprava na osnovu kojih su petorica mladića oslobođena vojne obveze, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Novo osumnjičeni su pronađeni nakon što je nastavljena istraga u kojoj su krajem rujna otkrivene dvije prevarantice, 47-godišnja stručna referentica novačkog povjerenstva i 50-godišnja nezaposlena profesorica biologije koja se predstavljala kao doktorica Nataša. One su vojnim obveznicima lagale da će ih za 700 eura riješiti oslobađanja vojnog roka, iako su oni već bili oslobođeni te obveze. Nakon tog otkrića policija, vojna policija i tužiteljstvo nastavili su istragu, a provedena je i revizija sumnjivih odluka novačkog povjerenstva. To je, kako je danas izvijestila zagrebačka policija, rezultiralo novim kaznenim prijavama protiv 47-godišnjakinje i još osam službenika i članova povjerenstava.

Osumnjičenu 47-godišnjakinju i njezinu 35-godišnju kolegicu, stručnu referenticu u drugom novačkom povjerenstvu tereti se da su zlouporabile dostupnu im medicinsku dokumentaciju novaka koji traže odgodu ili oslobođenje od služenja vojnog roka. Tu su dokumentaciju iskoristile da bi druge novake oslobodili vojske. Starija referentica uzimala bi dokumentaciju novaka koji su se liječili te ih je krivotvorila tako što je u dokumente upisivala druga imena. U tri je slučaja krivotvorenu dokumentaciju predala nadležnima u povjerenstvu u kojem je radila, a u dva slučaja taj je 'posao' odradila njezina mlađa kolegica koja je papire dostavila 48-godišnjem predsjedniku novačkog povjerenstva (1958.) i 56-godišnjem liječniku. Oni su na temelju krivotvorina donijeli odluku o nesposobnosti mladića za vojsku.

Policija sumnja da su na taj način vojske oslobođena petorica mladića.

Ukupno je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu prijavljeno devetero osoba koje se tereti za po dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i krivotvorenja isprave te pet kaznenih djela izbjegavanja vojne službe onesposobljenjem ili prijevarom.

Zagrebačka policija nije objavila identitet prijavljenih.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika