12.05.2003. / 00:00

Autor: Marina Biluš

SAD – NOVINSTVO

NOVINAR FALSIFIKATOR OSRAMOTIO "NEW YORK TIMES"

NOVINAR FALSIFIKATOR OSRAMOTIO “NEW YORK TIMES”

Najcjenjeniji i najutjecajniji američki dnevni list “New York Times” uputio je ispriku svojim svojim čitateljima zbog velikog broja izmišljenih članaka! Naime, pokazalo se da su članci jednog od svojih najmarljivijih i najperspektivnijih mladih reportera ovih novina – izmišljotina. Ustanovljeno je da je 27-godišnji reporter redakcije unutarnje politike Jayson Blair falsificirao izjave, izmišljao podatke, prepisivao dijelove članaka iz drugih listova, opisivao mjesta i događaje na kojima nije bio i kojima nije prisustvovao u najmanje 37 od 70 članaka, koliko ih je napisao od prošlog listopada. Sada se provjeravaju i njegovi raniji članci, njih ukupno 600. Redakcija je pozvala čitatelje da im pomognu u provjeri njegovih članaka.
Za “New York Times” stvar je vrlo neugodna, jer su i neki urednici u redakciji, ali i neki novinari izvana upozoravali na njegovo djelovanje. Unatoč tome, šefovi su Blaira slali na neke vrlo važne zadatke, pa je on, na primjer, u posljednje doba pratio i istragu o washingtonskom snajperistu, te o reakcijama na irački rat, a i u tim člancima je izmišljao i falsificirao. Potpuno je razotkriven nakon što se jedan list iz unutrašnjosti javno požalio redakciji “New York Timesa” da je Blair u potpunosti prepisao članak njegove reporterke o žalosti u obitelji jednog poginulog američkog vojnika iz Teksasa, te tvrdio da je posjetio njihovu kuću, a tamo uopće nije bio. Blair je u “New York Timesu” radio pet godina, a sada je otpušten.

Vezane vijesti

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Predsjednik udruge Ladonja Plinio Cuccurin večeras je uoči skupštine te udruge u pulskoj Zajednici Talijana verbalno napao novinara dnevnika "Glas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika