28.11.2006. / 18:17

Autor: Ana Kirin

ZADAR

Dvojica bombaša optužena za terorizam

"Spriječili smo djelo koje bi, da je ostvareno, imalo neprocjenjive posljedice", kazao je načelnik PU-a Anton Dražina

Zadarska policija kazneno je prijavila dvojicu muškaraca zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo pripreme za djelo protudržavnog terorizma, izvjestili su u utorak na konferenciji za novinare predstavnici zadarske Policijske uprave. Prema navodima Radija Dalmacija riječ je o 33-godišnjem Nikoli Vejnu i 32-godišnjem Tiboru Furiji, čija imena policija nije službeno potvrdila. No potvrđeno je da je policija u nedjelju u 23,10 sati u Zadru te petnaest minuta nakon ponoći na obrovačkom području uhitila hrvatske državljane N.V. i T.F., obojicu s područja Zadarske županije. N.V. je sa sobom imao eksplozivnu napravu t.j. plastični eksploziv.

"Spriječili smo djelo koje bi, da je ostvareno, imalo neprocjenjive posljedice", kazao je načelnik PU-a Anton Dražina. Načelnik Kriminalističkog odjela PU-a Antun Novoselović rekao je da bi, da je slučajno taj eksploziv podmetnut pod vozilo, cijelo vozilo bilo uništeno te da bi stradale sve osobe u njemu. Po mišljenju županijskoga državnog odvjetnika Ivana Galovića tu nije riječ samo o mogućoj materijalnoj šteti nego je bitan i način na koji se djelo htjelo izvesti, kao i mjesto, središte Zadra, gdje živi velik broj ljudi. "Zato to djelo ima obilježje protudržavnog terorizma", istaknuo je Galović. Dodao je kako se u istoj kvalifikaciji ne isključuje i mafijaški obračun.

N.V. je od prije poznat zbog krivotvorenja isprava, T.F. je odslužio 14-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlouporabe opojnih droga, no u drugoj zemlji, rečeno je na konferenciji PU Zadarske. Obojica su hrvatski državljani, ali povremeno žive i u drugoj zemlji.

Kriminalističkom obradbom utvrđuju se motivi i mete napada, a policija još nema indicija da pripadaju tzv. zemunskom klanu u Srbiji, o čemu su pisali neki mediji, istaknuto je. Policija je isključila i mogućnost da su uhićenici kanili aktivirati eksploziv na trajektu Zadar-Ancona.



Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika