01.12.2006. / 18:11

Autor: Ana Kirin

SISAK

Suđenje petrinjskom Srbinu za ratni zločin

Prema optužnici, pripadnik srpske paravojske Jovo Begović je "izdao zapovijed za otvaranje minobacačke vatre na civilne objekte i stanovništvo u Petrinji 2. , 16. i 21. rujna 1991. godine"

Na Županijskom sudu u Sisku u petak je počelo suđenje pripadniku srpske paravojske Jovi Begoviću iz Petrinje zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Begovića se tereti da je ratni zločin počinio kao zapovjednik "minobacačkog odjeljenja" u sastavu srpske paravojne 622. motorizirane brigade Petrinja. Po optužnici, koju je podignuo zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Marijan Zgurić, Begović je "izdao zapovijed za otvaranje minobacačke vatre na civilne objekte i stanovništvo u Petrinji 2. , 16. i 21. rujna 1991. godine, kad je ubijeno i teško ranjeno više civila te oštećen velik broj civilnih stambenih, društvenih i sakralnih objekata i objekata komunalne infrastrukture u središtu grada, među kojima zgradu Općinskog suda i crkve sv. Lovre i sv. Katarine".

Optuženi Begović je u iskazu Sudskom vijeću izjavio da "nije kriv za kažnjiva djela za koja je optužen", a njegov branitelj, odvjetnik Luka Šušak, predao je u sudski spis potvrdu vojne pošte tadašnje JNA u tadašnjoj vojarni "Vasilj Gaćeša" u Petrinji od 7. rujna 1991. godine. Po toj potvrdi "Begović je 28. kolovoza 1991. obolio od upale pluća i bio na stacionarnom liječenju". Šušak je zaključio da je "optužnica izmišljena" i da se "Begoviću sudi samo zato što je srpske nacionalnosti" te da "nema nikakvih dokaza o njegovoj krivnji, jer je za vrijeme prvog napada na Petrinju bio na bolovanju".

Prvog dana suđenja svjedočio je Josip Talaja iz Petrinje, koji je u vrijeme napada tadašnje JNA i srpske paravojske bio pripadnik vatrogasnog odjela JNA u vojarni "Vasilj Gaćeša". Kako je rekao, "u srpnju 1991. od tadašnjeg je zapovjednika vojarne JNA Đorđa Stojanovića dobio zapovijed da trojici osoba pokaže minobacački položaj u vojarni, a jedan od te trojice bio je optuženi Begović". Dodao je kako je "Begović u to vrijeme bio jedan od poslužitelja na jednom od minobacača od 82 mm, a zapovjednik minobacačkog odjela bio je zastavnik JNA Đuro Samardžija".

Nastavak suđenja zakazan je za 19. prosinca.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika