Objavljeno u Nacionalu br. 577, 2006-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

ZBOG PRODAJE DIONICA INE STRANCIMA U LONDONU RADIMIR ČAČIĆ TVRDI:

'Vlada je dionicama Ine obmanula građane'

POSTAVLJA SE PITANJE kakva je to povlaštena cijena dionica Ine za građane od 1690 kuna ako su ih po istoj cijeni dobili i strani fondoviPOSTAVLJA SE PITANJE kakva je to povlaštena cijena dionica Ine za građane od 1690 kuna ako su ih po istoj cijeni dobili i strani fondoviPredsjednik Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke i kandidat te stranke za premijera na nadolazećim parlamentarnim izborima, Radimir Čačić, najavio je kako će pokrenuti pitanje odgovornosti Vlade zbog druge faze privatizacije Ine, i to pokretanjem saborskog istražnog povjerenstva. Razlozi za to su, kaže Čačić, ti što Vlada nije ispoštovala Zakon o privatizaciji Ine nego je išla na ruku strancima, a ne domaćim građanima.

“Namjeravamo pokrenuti pitanje odgovornosti svih članova Vlade zbog toga što nije poštovan Zakon o privatizaciji Ine, u kojem stoji da hrvatski građani imaju pravo prioriteta i pogodnosti pri kupnji ovih 15 posto Ininih dionica koje su sada išle u privatizaciju. Nakon što su građani iskazali početni veliki interes za kupnju dionica, Vlada je odmah počela s obrnutom pričom i počela upozoravati kako su dionice potencijalni mačak u vreći. Hanfa je čak upozorila potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog toga”, objašnjava Čačić. Građani su kupili nešto više od polovice ponuđenih dionica, odnosno dionica u vrijednosti 1,570 milijardi kuna. Ostatak je Vlada namijenila za institucionalne ulagače, i to u omjeru 65:35 u korist stranih ulagača, a upravo taj dio Čačić smatra spornim.

“Otkuda Vladi pravo da donosi takvu odluku i tko je uopće odredio takve omjere? Dionice su, ako tako već stoji u zakonu, trebale ići u ruke hrvatskih građana, odnosno domaćih mirovinskih fondova. Ovako su stranci profitirali. Da je bilo interesa domaćega kapitala, pokazuje i činjenica da su domaći fondovi uplatili sedam puta više novca kod uplata pologa nego što se očekivalo”, tvrdi Čačić. On također napominje kako Vlada to sigurno nije napravila iz neznanja. “Pa naravno da to nije napravljeno zbog neznanja. Uostalom Ina je imala due dilligence studiju koja je pokazala da je vrijednost dionice oko 2100, 2200 kuna. Prema tome, ovim se išlo na ruku strancima koji su se tako dokopali 833 milijuna kuna vrijednih dionica plus naravno zarada na njima, a već prvih dana trgovanja se pokazalo kolika će ona biti. Postavlja se i pitanje kakva je to povlaštena cijena dionica za građane od 1690 kuna ako su dionice po istoj cijeni dobili i strani fondovi.

Nije također uopće bilo potrebe da se s dionicama ide na Londonsku burzu, nego je sve moglo biti obavljeno preko Zagrebačke burze, što bi ojačalo i domaće financijsko tržište”, zaključio je Čačić koji sve bolje stoji u anketama. Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja koje je provela agencija Promocija plus, Čačić je prestigao i Sanadera te je trenutačno građanima najpoželjniji kandidat za premijera. U anketi je Čačić dobio 22,5 posto, Ivo Sanader 21, a Ivica Račan je treći sa 15,6 posto.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika