05.12.2006. / 11:12

 

BRUXELLES

Borrel: 2009. ciljni rok za ulazak Hrvatske u EU

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrel izjavio je u utorak nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Bruxellesu da 2009. godinu treba uzeti kao ciljni rok za pristup Hrvatske Europskoj uniji. Borrell smatra da se na taj način treba interpretirati izviješće koje je nedavno usvojio vanjskopolitički odbor, a sljedeći tjedan o njemu će se glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Izviješće, koje je predložio predsjednik vanjskopolitičkog odbora EP-a Elmar Brok, ističe da Hrvatska, s četiri i pol milijuna stanovnika, ne opterećuje i ne prenapreže integracijski kapacitet EU-a. "Proces ujedinjenja Europe ne može biti dovršen bez pristupa Hrvatske i njoj susjednih zemalja. Govorim o ujedinjenju, a ne samo o proširenju, a ono se ne može napraviti bez Hrvatske", rekao je Borrell čestitajući predsjedniku Mesiću na velikom napretku koji je Hrvatska napravila. Borrel je podsjetio da Hrvatsku čeka još puno posla u reformama koje obuhvaćaju prilagodbu gospodarstva, reformu pravosuđa i poštivanje prava manjina.

Predsjednik Mesić je rekao da je u razgovoru s Borrellom razgovarao o reformskom procesu u Hrvatskoj te ga obavijestio o stanju u regiji. "Zahvaljujem se Europskom parlamentu na svemu što čini da se jugoistok Europe što prije uključi u EU. Da bi Unija mogla funkcionirati, ona mora provesti određene institucionalne reforme, ne radi Hrvatske, nego radi sebe, a Hrvatska sa svoje strane mora provesti svoje reforme, usvojiti standarde i ispuniti uvjete, ali opet ne radi Unije, nego radi sebe same", rekao je Mesić. Predsjednik Mesić u utorak je započeo posjet Belgiji, gdje će se sastati s nizom europskih i belgijskih dužnosnika. Nakon susreta s Borrrellom, Mesić će sudjelovati na skupu u organizaciji zaklade Konrad Adenauer, Prijatelja Europe i Instituta za demokraciju Constantinos Karamanlis. Na konferenciji naslovljenoj "Balkanski partneri Europe", sudjelovat će niz političara iz EU-a i jugoistočne Europe. Podtema skupa naslovljena je "Je li članstvo u EU kolektivna ambicija ili rivalitet zemalja Balkana". Predsjednik Mesić u utorak će se sastati i s predsjednikom vlade belgijske regije Valonije Eliom di Rupom, gradonačelnikom Bruxellesa Freddyem Thielmansom te predsjednikom Belgijsko-hrvatske komore za gospodarsku suradnju i kulturnu promociju Pierrom Chevalierom. Navečer će sudjelovati na večeri s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim. U srijedu drugog dana posjeta Belgiji, predsjednik Mesić sastat će se s belgijskim kraljem Albertom II, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom te glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika