05.12.2006. / 11:22

Autor: Nacionalova redakcija

RUMUNJSKA

Ostavke ministara u rumunjskoj vladi

Među članovima vlade koji su dali ostavke su i zamjenik premijera Bogdan Pascu, ministar gospodarstva Ioan-Codrut Seres, državni tajnici i predsjednici nekoliko vladinih agencija

Sedam članova rumunjske Konzervativne stranke podnijelo je ostavke na položaje u rumunjskoj vladi. Ostavke su uslijedile nakon odluke konzervativaca da izađu iz vladajuće koalicije, čime je vlada rumunjskog premijera Calina Popescu – Tariceanea ostala bez tanke parlamentarne većine. Među članovima vlade koji su dali ostavke su i zamjenik premijera Bogdan Pascu, ministar gospodarstva Ioan-Codrut Seres, državni tajnici i predsjednici nekoliko vladinih agencija.

Predsjednik Rumunjske Traian Basescu i premijer Calin Popescu-Tariceanu susreli su se u ponedjeljak navečer kako bi razmotrili novonastalu situaciju. Detalji njihovog jednosatnog razgovora nisu poznati. Premijer je samo kratko izjavio da su "njihove pozicije identične". Održana je sjednica vodstva Demokratske stranke, sastao se vrh Nacionalne liberalne stranke čiji je predsjednik premijer Tariceanu, a zakazan je i sastanak vođa te dvije stranke. Tariceanu smatra da povlačenje konzervativaca nije iznenađenje i da ono ne mora utjecati na funkcioniranje vlade, precizirajući da je Alijansa Nacionalne liberalne stranke i Demokratske stranke glavna osovina vlade. "Pitanja vezana za funkcioniranje vlade treba raspraviti u okviru Alijanse, kako bi se osigurala stabilnost vlade, u vrlo važnom razdoblju za Rumunjsku, nakon pridruživanja Europskoj uniji 1. siječnja 2007", naglasio je premijer i dodao kako neće biti većih promjena u parlamentarnoj većini, jer je i do sada Konzervativna stranka glasala protiv nekih zakona koje je vlada predlagala.

"Trenutno pomirenje" Basescua i Tariceanea i njihovih stranaka objašnjava se stavom rumunjskog predsjednika prema kojemu nije vreme za prijevremene izbore ni svrgavanje Tariceanuove vlade. Basescu se od dolaska na vlast zalagao za održavanje prijevremenih izbora, kako bi Alijansa mogla vladati bez koalicije sa Konzervativnom strankom i Demokratskim savezom Mađara. Tariceanu se protivio prijevremenim izborima smatrajući da je prioritet Rumunjske ispunjavanje obveza i uvjeta za pridruživanje EU, za što je potrebna politička stabilnost.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika