07.12.2006. / 09:02

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - EU

Sanader proziva Degerta, Europska komisija ga brani

Premijer Ivo Sanader u srijedu je kazao da namjerava Europskoj komisiji poslati prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa

Europska komisija stala je iza Vincenta Degerta, šefa delegacije EK u Zagrebu, nakon što ga je premijer Sanader oštro napao zbog aktiviranja zaštićenog ribolovnog pojasa i slučaja Glavaš. "Europska komisija smatra da Vincent Degert odlično radi svoj posao šefa delegacije u Zagrebu", rekla je u ime Europske komisije Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje, Ollija Rehna.

Premijer Ivo Sanader u srijedu je kazao da namjerava Europskoj komisiji poslati prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP). "Njemu ću poslati i Bečku konvenciju da nauči njen sadržaj. Umjesto da štiti interese Europske komisije i Unije i da Hrvatskoj, koja je budući član Europske unije, pomaže na putu, on unosi zabunu u hrvatsku javnost i Europsku komisiju", rekao je Sanader u srijedu u Dubrovniku gdje je prisustvovao obilježavanju 15. obljetnice Dana dubrovačkih branitelja i središnjoj proslavi Dana pomoraca.

Podsjetimo, delegacija EK-a u Hrvatskoj u utorak je priopćila da bi "jednostranim aktiviranjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, Hrvatska naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji". Sanader je glede aktiviranja ZERP-a ponovio da Hrvatska "ima apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP", te da "ne postoji nikakav trojni sporazum" sa Slovenijom i Italijom. "Mi imamo apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP, kao što smo to i učinili, i oko toga nema nikakvog trojnog sporazuma", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je međutim naglasio da je Hrvatska, "kao zrela demokratska zemlja koja zna kako se treba ponašati u međunarodnim odnosima", o svojoj odluci iz lipnja 2004. izvijestila Europsku komisiju u Bruxellesu na sastanku na kojem je bio predstavnik Europske komisije Pierre Mirell, a bili su mu nazočni i predstavnici Italije i Slovenije. Premijer je rekao da će Vlada u četvrtak uputiti Hrvatskom saboru izmjene odluke o ZERP-u.

Sanader je oštrim riječima upozorio Degerta da "pazi na koji način informira svog povjerenika". "Mi s povjerenikom Rehnom, s predsjednikom Barrosom i s cijelom Europskom komisijom, pa i s Degertom, imamo dobar odnos, ali nećemo dopustiti da bilo tko prelazi svoje ovlasti i da na pogrešan način interpretira odluke Hrvatskog sabora", kazao je hrvatski premijer. "Kad sam to rekao, reći ću još i to da nećemo dopustiti da se bilo tko miješa i da traži izvješća od Županijskog suda u Zagrebu. On to može zatražiti preko Ministarstva vanjskih poslova, ali direktno ne. To su stvari koje spadaju u elemente Bečke konvencije", rekao je Sanader.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika