07.12.2006. / 18:04

Autor: Stjepan Marković

PRAVOSUĐE

Marinović bi moga biti suspendiran na 10 godina

Za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića, može se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina. Najteža kazna u HOK-u do sada je iznosila osam godina

Nakon što je Hrvatska odvjetnička komora suspendirala zadarskog odvjetnika Marka Marinovića zbog odavanja odvjetničke tajne u slučaju Magaš, HOK je protiv njega podnio i optužnicu. Još nije zakazano ročište za postupak koji se vodi pred tročlanim disciplinskim sudom.

Predsjednik HOK-a nije želio govoriti o sadržaju optužnice protiv Marinovića, no naglasio je da se ona odnosi samo na njegove medijske izjave o bivšoj klijentici Ani Magaš, a ne i na njegove "prenapuhane" troškove zastupanja te optuženice.

Marinović je optužen da je u svojim istupima u javnosti prekršio odredbu o čuvanju odvjetničke tajne s mogućim posljedicama za završetak kaznenog progona protiv Ane Magaš, čime je počinio teže povrijede dužnosti i ugleda odvjetništva.

On je zastupao Anu Magaš koja mu je otkazala punomoć, nakon što je na ponovljenom suđenju, u rujnu ove godine, za ubojstvo supruga nepravomoćno osuđena na osam godina zatvora. Marinović je potom davao izjave da njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju "ne bi bilo povoljno".

Te izjave objavljene su nakon napisa da je u troškovniku obrane Ane Magaš naveo iznos od gotovo pola milijuna kuna.
Po riječima Lea Andreisa, komisija HOK-a taj troškovnik još uvijek provjerava i kad taj posao završi odlučiti će se hoće li se i zbog toga pokrenuti postupak protiv Marinovića. Prvi nalazi su potvrdili da je ispostavio previsok račun za obranu.

Za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića, može se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina. Najteža kazna u HOK-u do sada je iznosila osam godina.

Predsjednik HOK-a najavio je da će se kod usklađivanja Zakona o odvjetništvu sa zakonima EU-a zalagati za uvođenje oštrijih kazni, među ostalim i za trajno brisanje iz imenika odvjetnika.

Vezane vijesti

Sin protiv majke

Odvjetnici Ane Magaš traže posebnog pravobranitelja za njezinog maloljetnog sina Lovru i tvrde da je njegova baka zakazala kao skrbnica jer ga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika