08.12.2006. / 09:44

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITANIJA

Britanski sud pustio na slobodu ratnog zločinca

Interpol je o njegovom boravištu u Velikoj Britaniji obaviješten prije šest mjeseci, kad je policajac u Suttonu obavio rutinsku kompjutorsku provjeru, nakon što je Španović uhvaćen u krađi u jednom supermarketu

Britansko pravosuđe u četvrtak je pustilo na uvjetnu slobodu hrvatskog Srbina Milana Španovića, koji je u odsutnosti u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine na području Gline za koje je u odsutnosti osuđen na 20 godina, te Hrvatska traži njegovo izručenje. Španović je 1991. godine u selima Maji i Svračaci počinio rate zločine za koje je 1994. godine osuđen. Sud u Westminsteru odgodio je nastavak saslušanja za 25. siječnja kako bi \'vladi omogućio da dobije te informacije\' o mogućnosti obnove procesa protiv njega u Hrvatskoj . Hrvatska je dala jamstvo da će kazneni postupak biti ponovljen, ukoliko to Milan Španović bude tražio sukladno Zakonu o kaznenom postupku RH, te da će mu biti osigurana sva prava zajamčena okrivljeniku u kaznenom postupku.

Sud je od britanskog ministarstva unutarnjih poslova također zatražio da se odredi prema statusu Španovića u Velikoj Britaniji, u kojoj je 2000. najprije dobio dopuštenje za četverogodišnji boravak, a 2004. godine mu je odobren neograničen boravak, nakon što je povukao priziv na odbijanje azila u Britaniji.

Prema pisanju lista Daily Telegraph, Španović, otac troje djece, od 1998. godine mirno živi u državnom stanu u Carshaltonu u okrugu Surrey. Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo mu je boravak prije četiri godine unatoč postojanju međunarodnog naloga za njegovo uhićenje, piše list.

Interpol je o njegovom boravištu u Velikoj Britaniji obaviješten prije šest mjeseci, kad je policajac u Suttonu obavio rutinsku kompjutorsku provjeru, nakon što je Španović uhvaćen u krađi u jednom supermarketu.

Daily Telegraph prenosi da je azil zatražio odmah po dolasku u Veliku Britaniju 1998. godine, a da je hrvatska Vlada uhidbeni nalog izdala 1995. godine i obnovila ga u veljači 2004. godine. List procjenjuje da bi postupak izručenja mogao potrajati godinama.

Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova koji su odobrili neograničeni boravak su ili ignorirali osudu ili su optužbe za ratni zločin smatrali neutemeljima.

Dan nakon uhićenja, 14. lipnja 2006. određen mu je ekstradicijski pritvor, a Velika Britanija je odredila rok za podnošenje molbe za izručenje do 21. srpnja 2006. Ministarstvo pravosuđa RH je prikupilo relevantnu dokumentaciju i podnijelo molbu za izručenje nadležnim pravosudnim tijelima Velike Britanije u roku koji je bio određen.

Prvo ekstradicijsko ročište bilo je održano 24. kolovoza 2006. pred sudom u Westminsteru, a potom su održana još dva ročišta - 18. rujna i 2. listopada

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika