08.12.2006. / 14:41

Autor: Nacionalova redakcija

SPLIT

Peko oštetio ŽUC za 20 milijuna kuna

Istražitelji su utvrdili da je Peko izravno zaključio najmanje 25 ugovora, od čega se čak 12 odnosilo na poslove za koje nije bila nadležna Županijska uprava za ceste i trebale su ih financirati jedinice lokalne samouprave

Ivo Peko, ugledni član HDZ-a, koji nije niti dana odležao iako je bio osuđen na godinu dana zatvora jer je pregazio djevojčicu, s dvojicom je suradnika za više od 20 milijuna kuna oštetio Županijski ured za ceste kojem je bio na čelu, prenio je Jutarnji list. Do tog su zaključka došli splitski policajci nakon što su proveli kriminalističku obradu nad tim 42-godišnjim Solinjaninom te Franom Madunićem (43) i Željkom Kapuralićem (45).

Tužiteljstvo je naredilo istragu o kriminalnim aktivnostima nakon što je dobilo nalaz Državnog ureda za reviziju koje je utvrdilo dvadesetak teških nepravilnosti u poslovanju dalmatinskog ŽUC-a za Pekina šefovanja od 1997. do kraja 2005. godine.

Nepravilnosti se uglavnom odnose na namještanje poslova građevinskim poduzećima bez raspisivanja natječaja. Istražitelji su utvrdili da je Peko izravno zaključio najmanje 25 ugovora, od čega se čak 12 odnosilo na poslove za koje nije bila nadležna Županijska uprava za ceste i trebale su ih financirati jedinice lokalne samouprave. Peko je u pojedinim slučajevima zaključivao poslove iako nije bila ishođena građevinska dozvola, a vlasnici zemljišta gdje se gradila cesta nisu bili izvlašteni. Vlasnici su zbog toga podizali tužbe, pa je Županijska uprava za ceste u 31 parničnom postupu izgubila sporove.

Kako navodi Jutarnji list, Franjo Madunić, voditelj Održavanja, te Željko Kapuralić znali su da Peko postupa mimo propisa, pripremali su mu svu potrebnu dokumentaciju i na taj način zajednički nanijeli ŽUC-u štetu od 20, 481.079kuna. Gradnju ceste preko 12 nekretnina, Peko je "namjestio" trgovačkom društvu Asfalt AB Solin vlasništvo Joze Čapkuna, a tijekom 8 godina, ceste su mimo natječaja gradile firme Pirus-Pint iz Splita, Beton-Podbablje, Drdalić Proložac, Gradina Vrgorac, Livel Podstrana, Taraca Split, I.N.-gradnja Solin i Runović-mont.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika