08.12.2006. / 17:14

Autor: Ana Kirin

BiH

Ekstremni islamski pokret otvorio školu u BiH

Samozvani "glasnogovornik braće vehabija" u Maoči, gdje živi dvadesetak vehabijskih obitelji, Hajrudin Ribić tvrdi da se nastava odvija po državnom planu i programu, "ali ne bosanskom, već jordanskom obrazovnom sustavu"

Vehabije su u uzurpiranim školskim prostorijama u naselju Maoča u BiH organizirale ilegalnu školu po jordanskom sustavu, piše u petak sarajevsko Oslobođenje. "Nemoj ništa pisati, nemoj da te tražim poslije ovoga. Jel' jasno?", govorio je novinaru Oslobođenja (vjero)učitelj u toj školi Nusret Imamović. Zasmetalo mu je što je upitan po kojem je planu i programu organzirana nastava i koliko djece pohađa nastavu u školi, kojom bi, prema teritorijalnoj nadležnosti, trebalo upravljati Ministarstvo obrazovanja. "Ministarstvo je zapustilo školu i mi smo je svojim novcem iz svojih džepova renovirali. Ovdje su nekad bili konjušari. Sad mi, o svom trošku, školujemo našu djecu", kazao je Imamović.

Samozvani "glasnogovornik braće vehabija" u Maoči, gdje živi dvadesetak vehabijskih obitelji, Hajrudin Ribić tvrdi da se nastava odvija po državnom planu i programu, "ali ne bosanskom, već jordanskom obrazovnom sustavu". U školi ima oko 20-ero djece, a Ribić nije želio otkriti na koji se način financira ova škola. Kazao je samo da ju pomažu "dobri ljudi" koji financiraju i izgradnju džamije, jer, kako je kazao, “braća” ne žele imati bilo što s Islamskom zajednicom.

U Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona ne znaju da u Maoči postoji ikakva osnovna škola, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, pripadnici vehabijskog učenja nazivaju se mudžahedini ili unitaristi. Danas je vehabizam najrašireniji u zaostalim dijelovima Azije i u manjoj mjeri u Europi. Smatra se da su poklonici vehabizma, svojim ideološkim uvjerenjima poduprijeli terorističke napade u SAD-u i Europi. Vođa terorističke mreže Al Qaede Osama bin Laden sljedbenik je vehabijskog učenja islama. O vehabizmu u BiH Nacional je pisao u u kolovozu ove godine, kada je objavljen intervju s Jasminom Merdanom, nekadašnjim sljedbenikom tog ekstremnog islamskog pokreta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika