12.12.2006. / 13:20

Autor: Ana Kirin

KRIMINAL

Srbi krijumčare drogu preko Hrvatske

U članku "Srpski put droge iz Kolumbije" stoji kako "desetak Srba ima visoke i dobre pozicije u Kolumbiji, izvorištu krijumčarenja kokaina"

Uhićenje srbijanskog državljanina Veselina Tomića, osumnjičenog da je organizirao krijumčarenje 41 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu, posljednja je potvrda organizirane sprege ljudi iz Srbije s kolumbijskim narkobosovima, piše u utorak beogradski Blic. Ti kontakti s Kolumbijom uspostavljeni su početkom 90-ih godina, u vrijeme najvećeg kolumbijskog bosa Pabla Eskobara, piše Blic te dodaje kako su se samo imena mijenjala, ali su veze ostale iste.

U članku "Srpski put droge iz Kolumbije" stoji kako "desetak Srba ima visoke i dobre pozicije u Kolumbiji, izvorištu krijumčarenja kokaina". Najveće isporuke vezuju se za nekoliko kriminalnih skupina: zloglasnu srpsko-crnogorsku skupinu "Amerika", njihove nasljednike u beransko-primorskom klanu, ogranak "Amerike" u BiH, ljude bliske Sretenu Jociću-Amsterdamu", kaže izvor Blica blizak istragama koje se protiv kokainskih bosova vode u srbijanskom MUP-u. Za jednu od tih skupina bio je vezan i uhićeni Tomić, navodi list.

Bivši jugoslavenski reprezentativac u karateu, 45-godišnji Veselin Tomić, uhićen je i priveden u istražni centar Županijskog suda u Rijeci zbog sumnje da je organizirao šverc kokaina vrijednog oko milijun i 650 tisuća eura. Tomića je u petak navečer uhitila granična policija u pokušaju prelaska iz Hrvatske u Srbiju, dok je njegov hrvatski pomagač, Dragan Jokić iz Malog Lošinja, kormilar na brodu kojim je droga trebala biti prevezena, uhićen krajem listopada.

Za Tomića je, kako piše Blic, zainteresirano nekoliko svjetskih policija i njegovo ime dovodi se u vezu s nekoliko kokainskih isporuka iz Južne Amerike u zapadnu Europu. Tomić je već duže vrijeme pod prismotrom, praćeni su njegovi kontakti, a uhićenje u Rijeci je finale dugo spremane policijske akcije, navodi izvor Blica.

U tekstu se, uz ostalo, navodi kako je "jedan od ključnih igrača u Južnoj Americi i Beograđanin, poznat javnosti i kao pripadnik podzemlja, ali i kao osoba koja visoko kotira u srbijanskom jet-setu". Izvor Blica tvrdi da "ta osoba trenutno vuče konce iz Kolumbije prema Hrvatskoj i Sloveniji', te da je riječ o istim kontaktima na kojima su profitirale vođe kriminalnog "zemunskog klana".

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika