14.12.2006. / 13:13

Autor: Lucija Božić

EUROPSKA UNIJA

Summit EU u Bruxellesu

Rasprava o proširenju vodit će se na temelju dokumenta Europske komisije o strategiji proširenja, koja sadrži poseban dodatak o integracijskim sposobnostima EU-a. U sklopu dijela zaključaka o proširenju bit će zasebni paragrafi o Hrvatskoj i Turskoj, te o zemljama zapadnog Balkana

Šefovi država i vlada članica Europske unije okupit će se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku na vrhu, a glavna će tema biti proširenje Unije. Rasprava o proširenju vodit će se na temelju dokumenta Europske komisije o strategiji proširenja, koja sadrži poseban dodatak o integracijskim sposobnostima EU. U sklopu dijela zaključaka o proširenju bit će zasebni paragrafi o Hrvatskoj i Turskoj, te o zemljama zapadnog Balkana.

Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada, poduprijet će zaključke o Hrvatskoj koje su ministri vanjskih poslova EU usvojili na zadnjem sastanku u ponedjeljak. Prema nacrtu zaključaka koje je finsko predsjedništvo pripremilo za summit, EU bi još jednom trebala potvrditi da će se držati svojih obveza u pogledu pristupnih pregovora koji su u tijeku, a od zemalja kandidatkinja tražit će se da se već u ranoj fazi procesa pozabave s teškim pitanjima poput reforme pravosuđa i državne uprave ili borbe protiv korupcije.

Osim o proširenju, čelnici EU raspravljat će o mogućnosti učinkovitijeg donošenja odluka u području pravosuđa, unutarnjih poslova i migracija. Predsjedavajući Europskog vijeća, finski premijer Matti Vanhanen upoznat će svoje kolege o rezultatima konzultacija, koje je vodio posljednjih mjeseci o Europskom ustavu. Pitanje ustava bit će glavni prioritet njemačkog predsjedništva, koje će 1. siječnja na tom mjestu naslijediti Finsku.

Šefovi država i vlada Europske Unije na summitu uputit će Hrvatskoj poruku da je njezina perspektiva članstva u EU zajamčena. Strategija daljnjeg proširenja trebala bi biti donesena nakon summita, a pozitivan signal za proširenje dobit će i druge države regije Zapadnog Balkana.



Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika