15.12.2006. / 09:11

Autor: Ana Kirin

HAAG

Smanjenje optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača

U nalogu izdanom 13. prosinca Vijeće "poziva tužiteljstvo da predloži načine smanjenja opsega optužnice za najmanje trećinu"

Predraspravno vijeće Haškog suda pozvalo je haško tužiteljstvo da najkasnije do 8. siječnja sljedeće godine dostavi prijedlog smanjenja optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" za najmanje trećinu, objavio je u četvrtak Haški sud. U nalogu izdanom 13. prosinca Vijeće "poziva tužiteljstvo da predloži načine smanjenja opsega optužnice za najmanje trećinu - smanjenjem broja točaka optužnice i/ili lokacija zločina ili djela koje sadrži jedna ili više točaka optužnice, a posebno uzimajući u obzir kumulativne točke optužnice".

Vijeće je podsjetilo da je optužnicom od devet točaka obuhvaćeno 20 općina, istaknulo svoju obvezu osiguravanja brzog i pravičnog suđenja te pozvalo tužiteljstvo da dostavi i svoju procjenu o tome koliko bi smanjenje opsega optužnice skratilo dokazni postupak tužiteljstva. Sudsko vijeće usmeno je najavilo takav poziv tužiteljstvu na zadnjem predraspravnom ročištu održanom prije tjedan dana. Haški je sud inače u većem broju predmeta naložio tužiteljima smanjenje opsega predmeta kako bi Sud mogao dovršiti svoj rad u skladu s izlaznom strategijom suda koja uključuje ubrzanje i raniji završetak suđenja do kraja 2010. godine.

Podsjetimo, na zadnjem predraspravnom ročištu najavljena je mogućnost početka suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u svibnju 2007. godine. Trojica generala optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995. godine.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika