15.12.2006. / 12:12

Autor: Ana Kirin

IZBORI U IRANU

Prva provjera Ahmadinedžadove popularnosti

U petak su u Iranu počeli dvostruki izbori, za lokalna vijeća i za Vijeće stručnjaka, što će biti prva provjera popularnosti predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada otkako je u lipnju 2005. godine došao na vlast. Iranci će glasovati za 86 članova vijeća, među 164 kandidata i za oko 113.000 općinskih vijećnika, od 247.000 kandidata.

Iranski duhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei prvi je ubacio listić u kutije rekavši kako tako izvršava svoju "vjersku i revolucionarnu dužnost". Zatim je kazao da dvostruki izbori "čitavom narodu daju osjećaj da sudjeluje u upravljanju zemljom". Najviši državni dužnosnik neizravno je potaknuo sugrađane da ranije izađu na izbore istaknuvši da se "dobro djelo treba učiniti čim prije, kao što treba moliti odmah po pozivu na molitvu".

Vijeće stručnjaka je najviše vjersko tijelo u Iranu i prema ustavu jedino koje može nadzirati vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hameneija i eventualno ga smijeniti i izabrati njegova nasljednika. Na općinskim izborima u Teheranu sučelit će se dvije liste, konzervativna i reformatorska.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika