18.12.2006. / 11:20

Autor: Stjepan Marković

SJEVERNA KOREJA

Obustava nuklearnog programa nakon ukidanja sankcija

Diplomati su prije nagovještavali da bi SAD-e mogao ponovo ponuditi sigurnosne garancije ukoliko S. Koreja odustane od svog nuklearnog programa

"Sjeverna Koreja će razmatrati obustavu nuklearnog programa ukoliko se ukinu sankcije koje su uvedene u listopadu nakon što je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus", izjavio je sjevernokorejski pregovarač Kim Kye-gwan. Ovaj uvjet su iznijeli na nastavku pregovora između šest država o sjevernokorejskome nuklearnom programu u Pekingu. Pregovori su nastavljeni u ponedjeljak nakon jednogodišnjeg prekida, a u njima uz S. Koreju sudjeluju Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja i SAD.

Poznavatelji situacije tvrde da S. Koreja često pregovore započinje s tvrdim stavom. Sjevernokorejski predstavnik Kim Kye-gwan izjavio je da nije zabrinut zbog toga što ostale zemlje nisu prihvatile njihov novi status nuklearne sile. Nadalje je izjavio da bi Amerika trebala tretirati Sjever ravnopravno i da pregovori ne bi trebali biti o razoružavanju. Kye-gwan bi se u ponedjeljak popodne trebao izravno razgovarati s američkim predstavnikom Christopherom Hillom koji je najavio da Amerika ne namjeravaju prihvatiti S. Koreju kao nuklearnu silu te je upozorio S. Koreju da postoje dva puta, diplomatski i onaj "mnogo teži". "Taj put znači sankcije za koje mislim da će na kraju biti vrlo loše za njihovu ekonomiju", rekao je Hill.

Diplomati su prije nagovještavali da bi SAD-e mogao ponovo ponuditi sigurnosne garancije ukoliko S. Koreja odustane od svog nuklearnog programa. Hill je najavio da je Amerika spremna pregovarati o olakšavanju financijskih sankcija što zahtjeva S. Koreja. Nastavak pregovora vrlo je važan korak za obje strane jer smanjuje napetost na relaciji između Pyongyanga i Washingtona, no ne očekuju se veliki napredak u pregovorima.

S. Koreja je zadnji put napustila pregovore u studenome 2005. godine iz protesta nakon što je SAD uveo ograničenja na banku koju su povezivali s S. Korejom i pranjem novca. Ovaj prekid pregovora ugasio je postignuti povijesni sporazum iz rujna 2005. godine u kojemu se Pyongyang obvezao da će napustiti svoj nuklearni program ukoliko SAD ponude sigurnosne garancije i ekonomsku pomoć.

Nakon što je S. Koreja u srpnju ove godine testirala dalekometne rakete i u listopadu provela prvi nuklearni pokus uvedene su ekonomske sankcije.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika