Objavljeno u Nacionalu br. 579, 2006-12-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Mesić i Šeks zvijezde novogodišnjeg programa HRT

LATINICA: NEUMJERENOST
Ponedjeljak, HRT 1, 20.12


U prilogu Saše Kosanovića smo još jedanput čuli ono što, za razliku od prošlotjednog "Obraćenja predsjednika Mesića", nikad nije suvišno čuti ni stotinu puta: kako su Šeks i Glavaš kupili stanove. Kosanović, Latin i urednice i scenaristice "Latinice" učinili su to sjajno i bajno, sa svim ciframa i kvadratima! Za svoje bijedne šupe, uz blagu asistenciju domicilne banke slavonske, ta dva simpatična lika stekla su stančurine od više stotina kvadrata u središtu Zagreba i Osijeka. Šteta što zbog objektivnih okolnosti (jedan gladuje, drugi se prežderava i prepija) ne mogu daleko više uživati u svojoj novoj stečevini, recimo na koturaljkama po parketu pa oštro na pločice, svuuuš!

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30


Već u popodnevnim vijestima na Prvom programu objavljeno je da je Vijeće HRT-a jednoglasno protiv suspenzije dvojice urednika Dnevnika. U Dnevniku smo čuli ono što je bitno, izjavu Gorana Rotima: krivi smo, objavili smo vijest. Time je cijela stvar legla i još uvijek počiva tamo, u blatu u koje su hrvatske medije prošlog tjedna srozali predsjednik države i glavni ravnatelj Hrvatskog radija i televizije. Iz blata sluganske servilnosti sve će nas izvući još nepoznata senzacija. Mesić i Šeks bit će pjevačke zvijezde novogodišnjeg programa HRT. Dva vesela Slavonca pjevat će "Juru i Bobana". Naši iseljenici oduševljeni iznenađenjem koje im se sprema na Silvestrovo. Mala je tajna da će prefriganci Šeks i Mesić "Juru i Bobana" pjevati na playback, kako bi se naknadno mogli braniti da su samo otvarali usta pred nabrijanim budalama.

OTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 22.47


Nakon Mesićeva čitanja vlastitog priopćenja u nedjelju, Vladimir Šeks je to isto učinio u fingiranom razgovoru s novinarom Mislavom Bagom. Šeks je od darežljive javne televizije dobio sat vremena da priča što god hoće i davi gledateljstvo, ne zna se zašto i kojim povodom. Nije važan povod: ako je predsjednik države bio na televiziji, onda mora biti i predsjednik Sabora. Sva apsurdnost te logike vidjet će se u nedjelju, kad će predsjednički tretman na HRT-u doživjeti i glavni ravnatelj HRT.



KAZALIŠTE U KUĆI
Subota, HRT 1, 20.09


U zadnje tri epizode najprije je ormar zapeo u vratima, zatim je punica izgubila izrezak iz novina, a večeras je opran dobitni listić lota. Genijalni Runjići odlučili su pisati sve oštrije scenarije, kako bar njima ne bi bilo dosadno. Isti dosadni glavni likovi nalazit će se, iz epizode u epizodu, u središtu sve većih prirodnih nepogoda, tj. potresa, poplave, ili na putu užarenoj lavi što teče ka neboderu, a u podrumu sjedi zgrčena obitelj Gaćina, dosadna kao kuga. Nitko od tih likova do sada nije postao čak ni prepoznatljiv, pa bi orijentacija na velike prirodne katastrofe bila vrlo bistar potez. Sa sitnicama do sad nije bilo sreće: puničin novinski izrezak u jednom je kadru pao na jedno mjesto na podu, u drugom na drugo itd., sobe u skromnom stambenom neboderu su neuvjerljivo ogromne, a posebno je degutantan čvrgaš Željko Königsknecht, glumac toliko lijen (a lukav!) da je u svoju ikavsku ulogu dovukao ijekavske kordunaške psovke iz svoje priručne glumačke prtljage, valjda još iz krepanog "Jazavca".

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00


Nema veće gnjusobe nego imati emisiju na HRT-u i u nju zvati glavnog ravnatelja te iste HRT. Mali meki ćelavi Stanković, voditelj dični, očito ne zna što je sukob interesa, što je manje važno, nego mu ni novinarstvo baš ne ide. Zbog toga je taj mlohavi i u sebe zaljubljeni ćelavac, koji je najavljivao "oštar" razgovor s glavnim ravnateljem, otišao u pola emisije kući mamici i dobro se isplakao. Kroz jecaje uspio je propentati: "Mama, Mijko Gajic mi ce juga". Čime je Mirko Galić rasplakao svoju ćelavu igračkicu, tog krpenog medeka i voditelja svojeg miloga. Nakon prvih pola sata usput mu je priopćio da je "u emisiji u kojoj sam ja vaš obični gost, a ne glavni ravnatelj." Bilo je očito da šef nije mogao odoljeti porivu da svojeg zblenutog slugu počasti perfidnim zapišavanjem teritorija, a zašto mu i ne bi pokazao kako stvari stoje, a stajale su da ne mogu bolje. Prije emisije gost je bio, u očima javnosti, karijerist koji si je bahatošću prema urednicima Dnevnika ugrozio odlazak u diplomatsku službicu, a poslije emisije svatko se mogao osvjedočiti da na HRT-u glavni ravnatelj ima tretman jači od predsjedničkog. I predsjednik države u nedjelju, i predsjednik Sabora u četvrtak, imali su slabije termine, naročito kasnonoćna ptica Šeks, ali zato veću gledanost. Mama je utješila Stankovića (kojeg već sada po hodnicima HRT-a zovu dupelizac) i on se brzo nakon servilne reportaže Hrvoja Hrengeka vratio svojem nepotrebnom poslu. Da je anonimnog Mirka Galića bilo posve nepotrebno zvati u emisiju, pokazao je i odziv na telefonsko glasovanje (svega 1764 poziva).
Neprolazne zasluge za povijest novinarstva mali Stanković je stekao već uvježbanim servilnim pitanjem o Galiću kao velikom uredniku "Danasa", što je notorna laž, ali je Stanković voli ponavljati, jer mu je teško obaviti običan telefonski razgovor s pravim glavnim urednicima tog tjednika i njegovim urednicima. Stankovićeva bezobrazna i ulagivačka podvala je pružanje šanse njegovom šefu da još jednom laže da nije potjerao Mirka Ilića iz "Danasa", a ako i je, kaže Galić, bilo je to za njegovo dobro, jer da nije bilo tako, onda Mirko Ilić ne bi uspio u Americi. Od susjeda obitelji Stanković saznajemo da je i ovaj cinizam rasplakao maloga Sašu. Od 15,30 h, kad je s Borisom Batom Dvornikom stigao mami na juhu, do kasno u noć čuli su se njegovi gorki jecaji.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 23.12


Nakon višetjednih lutanja naš se modni kritik Boris Banović napokon vratio svojem poštenom poslu: gnjusnom ali pravednom pregledu garderobe raznoraznih domjenčura. Dok Fashion Guru pričom prati kameru što klizi od loše frizure ka groznim cipelama neke nesretnice, jasno nam je da su daleko iza njega ostala njegova amaterska izmicanja pravom poslu, nema više osnivanja onog njegovog kluba obožavatelja i sličnih trica.
Voditeljski par Marta Žegura - Danijel Delale trebalo bi prepoloviti, tj. ostaviti ogromnu gđicu Žeguru samu, a njenog malog bracu Danijela maknuti u one njegove novinarske, uredničke i slične poslove iza kamere. Krajnji je čas, jer g. Delale djeluje smiješno pokraj gđice Žegure. Ispričavamo se na izrazu "prepoloviti", jer g. Delale je fizička trećina ukupne voditeljske mase, a ne njena polovina.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika