19.12.2006. / 14:14

Autor: Nacionalova redakcija

ALPINIZAM

Prva hrvatska ženska ekspedicija na Himalaju

Prvu hrvatsku žensku ekspediciju potaknuo je Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, koji je do sada organizirao 20-ak uspješnih alpinističkih ekspedicija

Najuspješnija hrvatska alpinistica, Jana Mijailović iz Zadra ovih dana počinje pripreme za prvu hrvatsku žensku ekspediciju na Himalaju u rujnu 2007. godine. Prvu hrvatsku žensku ekspediciju potaknuo je Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, koji je do sada organizirao 20-ak uspješnih alpinističkih ekspedicija. Do sada se prijavilo 18 alpinistica, četiri od njih su i članice Gorske službe spašavanja, a Jana Mijailović je najiskusnija. Voditeljica ekspedicije vjerojatno će biti Zagrepčanka Ana Marija Bojko, a u ekipi će biti i dvije alpinistice koje su po struci liječnice.

U sklopu priprema svaka žena treba svakodnevno prolaziti bazne pripreme, za Uskrs idu na ledenjačke pripreme na alpske vrhunce Mt.Blanc i Grand Paradiso, a po dolasku na Himalaju radi klimatizacije će se najprije popeti na dva vrha nešto viša od 5000 metara. Pohod na Cho Oyu, šesti vrh svijeta trajat će 45 dana, a za praćenje ekspedicije interes su pokazale i dvije novinske kuće koje bi svoje novinarke poslale s ekspedicijom u Nepal.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika