22.12.2006. / 11:29

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Moj novi idol je Mislav Bago

Bio sam preneražen kada sam u srijedu navečer gledao emisiju “Otvoreno”. Jedan inače pristojan mladić, moj dobar kolega Mislav Bago, bacio se ničim izazvan, poput bijesna psa, na Ivicu Račana. Vođa oporbe stoički je podnio na krajnje iritantan način postavljena pitanja, koja je čak u nekim trenucima pratio podrugljiv smiješak na Baginu licu. Dok je postavljao pitanja, pomislio sam da će Bago hraknuti na pod studija i tako još više pokazati prezir koji gaji prema vođi SDP-a. Račan je sve uvrede, koje su mu upućene ne samo riječima nego i Baginim govorom tijela, junački podnio. I ne samo to, u toj neravnopravnoj borbi s razgoropađenim Mislavom, uspio je indirektno svome protivniku Sanaderu zadati nekoliko ubojitih udaraca. Svakako je najneugodniji onaj kada ga je opisao kao “dodvoricu Europi, a bahatog tipa u Hrvatskoj”.

Mislio sam tada kako je Bago pretjerao i da takvo ponašanje ne priliči javnoj televiziji. Grdno sam se prevario. Bago je kroz dva razgovora pokazao da takav način komunikacije s političarima itekako priliči Hrvatskoj televiziji te je pomaknuo granice te vrste televizijskog novinarstva u samo 24 sata do neslućenih visina. Zato, dragi kolega Mislave Bago, ti si od danas moj novi idol i nikome neću dati da protiv tebe kaže i jednu riječ. No do toga zaključka sam došao tek sutradan, kada sam do kraja odgledao gostovanje premijera Ive Sanadera u njegovoj emisiji. Iako umoran kao pas, s velikom glavoboljom, jedva sam dočekao dolazak Ive Sanadera u HTV-ov studio. Mislio sam da se Bago neće Sanaderu, uvijek nakostriješenom i spremnom za verbalni obračun, usuditi postaviti niti približno bezobrazna pitanja kao što je postavio Račanu.

A ponajmanje sam se nadao da će pri tome biti tako mirnan, hladan i pokazati takvu ignoraciju, do sada nezabilježenu na našoj televiziji. Mislim da Ivu Sanadera dobro poznajem i smatram ga jednim od najspretnijih ljudi kada su mediji i javni nastupi u pitanju. Ako mu je itko od njegovih suradnika rekao da je bio dobar i da je ostavio izvrstan dojam, grdno mu se uvlačio i lagao mu u lice. To je do sada bilo najgore izdanje Ive Sanadera, izvrstan pokazatelj njegovim protivnicima kako ga treba tući u dvobojima. Mislav Bago ga je prvi put nokautirao već na samom početku, i od tog nokauta premijer se nije oporavio do kraja emisije. Pritom nije uspio odgovoriti ni na jedno pitanje, a pitanja su bila vrlo konkretna i kratka, i Bago se uvijek vraćao, uporan poput psa, na isti trag, kada je Sanader probao svojom standardnom eskivažom skrenuti na drugo poglavlje. Ivo Sanader je nakon dugo vremena pokazao sve svoje slabe točke, i ako želi ostati na vlasti, njegovi suradnici, posebice Ratko Maček, njegov spin doktor, trebat će snimku ove emisije pogledati stotinu puta, analizirati je i izvući iz toga zaključke.

Javnost nije naučena da Ivo Sanader bude zbunjen, a kako će tek biti kada sjedne nasuprot Čačiću ili Račanu koji ga je u svojem nastupu izazvao na izravan dvoboj. Napokon se počelo nešto događati u politici, koja je postala užasno monotona i koju je svojom pojavom potpuno okupirao upravo Ivo Sanader, što je i normalno jer je premijer. Živost u cjelokupni politički prostor unio je Radimir Čačić svojim jasnim i glasnim ulaskom u kampanju za premijera. Oni koji su na početku podcjenjivački gledali na taj njegov potez započet više od godinu prije izbora, vidjeli su prije nekoliko dana koliko su bili u krivu. U samo dva mjeseca “hodanja po terenu” Čačić prema anketama vodi kao najpoželjniji premijer ispred Sanadera i Račana. A što bi se moglo dogoditi tek do samih izbora?

U svojoj zamisli da personalizira kampanju i tako nadomjesti slabu stranku, Čačić je očito odabrao pravi put. To je prisililo prvo Račana, a po svemu sudeći sada i Sanadera, da i oni krenu u utrku. Ako ne krenu odmah, za nekoliko mjeseci moglo bi biti prekasno. Tu je u najgoroj poziciji Sanader, jer on uz kampanju mora misliti i na funkcioniranje Vlade i na pokrivanje repova koje vuče za sobom ove tri godine. Bagina emisija mu je pokazala da mu zaista neće biti lako. A tek je godina dana prije izbora.

Sanader od TV ofenzive u TV defenzivu

Politički protivnici Ive Sanadera neka samo dobro pogledaju snimku emisije 'Otvoreno' Mislava Bage. U njoj će naći recept kako premijera poraziti u javnim dvobojima. Tu emisiju moraju itekako dobro proučiti premijer i njegovi ljudi. Sanader sve mora napraviti suprotno od onoga što je napravio u toj emisiji ako želi pobijediti na izborima 2007

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika