26.12.2006. / 10:12

Autor: Nina Tomljanović

ATLANTA

Preminuo ''Kum soula''

"Kum soula", kako se sam proglasio imao je 119 singlova koji su bili na samom vrhu top ljestvica, snimio je preko 50 albuma, 1986. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, a 1992. godine dobio je Grammyja za životno djelo

James Brown, pjevač poznat i pod nadimkom "Mr. Dynamite", kojem se pripisuje uvođenje funka u glavne glazbene tokove te utjecaj na nove genracije crnih glazbenika - rappera i hip-hopera, preminuo je u ponedjeljak u 73. godini života.

Naime Brown je hospitaliziran u bolnici Emory Crawford Long Hospital u Atlanti zbog upale pluća u nedjelju, a preminuo je u 1,45 poslije ponoći u ponedjeljak, kazao je njegov agent Frank Copsidas.

"Kum soula", kako se sam proglasio imao je 119 singlova koji su bili na samom vrhu top ljestvica, snimio je preko 50 albuma, 1986. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, a 1992. godine dobio je Grammyja za životno djelo.

Njegovi su najveći hitovi "Please, Please, Please", "Papa's Got a Brand New Bag", "I Got You (I Feel Good)", "Get Up (I feel like being a Sex Machine)" and "It's a Man's World."

Hit iz 1985. "Living in America" bio je naslovna tema filma "Rocky IV" i donio mu je cijelu novu generaciju obožavatelja i prvi Grammy. Brownov hit "Say It Loud (I'm Black and I'm Proud) postala je himna boraca za građanska prava tijekom 60-ih i tu je pjesmu izveo 1968. godine na inauguraciji Richarda Nixona što mu je zamjerila crna mladež.

Njegov karakterističan ples s brzim pomicanjem stopala inspirirao je Micka Jaggera i Michaela Jacksona, među ostalima.

Vezane vijesti

"EXTRA - Skockajte se za proljeće"

"EXTRA - Skockajte se za proljeće"

Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine 87/09) NCL Media Grupa d.o.o. iz Zagreba, Radnička 45, OIB: 15334658621 donosi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika