27.12.2006. / 09:19

Autor: Stjepan Marković

SOMALIJA

Etiopija najavila kraj rata

lada Etiopije najavila mogućnost okončanja rata sa somalijskim islamistima nakon tjedan dana rata u kojemu se vojska Etiopije približila glavnome gradu Somalije Mogadišuu. Etiopija tvrdi da su pred osvajanjem Mogadišua najvećeg uporišta islamista, islamisti poručuju da su spremni na dugotrajnu borbu s Etiopijom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije donijelo nikakvu rezoluciju kojom bi se zaustavilo rat, jer Katar jedna od privremenih članica Vijeća sigurnosti zahtijeva da se u rezoluciju uvrsti povlačenje etiopskih trupa iz Somalije.

Etiopija se otvoreno zaratila sa somlijskim islamistima nakon tjedan dana topničkog i minobacačkog prepucavanja, u rat su ušli na strani prijelazne somalijske vlade. Etijopske zračne snage su u utorak bombardirale međunarodnu zrakoplovnu luku u Mogadishuu, što je bio prvi izravni napad na stožer islamističkog pokreta, koji nastoji preoteti vlast od međunarodno priznate somalske vlade. Islamisti su objavili sveti rat Etiopiji i pozvali muslimanske borce iz cijelog svijeta da im se pridruže.

Vezane vijesti

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Sudionici konferencije afričkih donatora obećali su u četvrtak u Adis Abebi pomoć veću od 350 milijuna dolara za žrtve suše kakva u povijesti nije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika