29.12.2006. / 13:08

Autor: Ana Kirin

IRAK

Saddam neće dočekati Novu godinu?

Zamjenik iračkog ministra pravosuđa Bosho Ibrahim odbacio je američke najave da će Saddam biti obješen u petak te kazao kako Ministarstvo pravosuđa neće Sadama pogubiti prije 26. siječnja

Bivši irački predsjednik Saddam Hussein, osuđen na smrt zbog odgovornosti za ubojstvo 182 iračka civila 1982. godine, trebao bi biti pogubljen ovoga vikenda, izvijestile su u četvrtak američke TV mreže pozivajući se na izjave neimenovanih dužnosnika Bijele kuće i američke vojske. Jedan američki vojni dužnosnik izjavio je za NBC News da će Saddam Hussein biti obješen prije početka islamskog blagdana Bajrama, koji počinje u nedjelju. Dopisnik NBC-a iz Bagdada Richard Engel izvijestio je pak da bi se vješanje moglo izvršiti već u petak. "Iračka vlada je željna da se obavi Saddamovo pogubljenje i vjerojatno će se to izvršiti prije Nove godine, možda čak u iduća 24 sata", rekao je za FOX News jedan američki vojni dužnosnik. On je također kazao kako se finalizira postupak predaje bivšeg diktatora iračkim vlastima na mjestu gdje će biti pogubljen. Više američkih dužnosnika za Fox News je izjavilo kako ne isključuju mogućnost da pogubljenje bude izvršeno već u petak.

Međutim, zamjenik iračkog ministra pravosuđa Bosho Ibrahim u petak je opovrgnuo glasine iz redova Saddamovih odvjetnika da se bivši irački vođa nalazi u rukama iračke strane. On je također odbacio američke najave da će Saddam biti obješen u petak te kazao kako Ministarstvo pravosuđa neće Sadama pogubiti prije 26. siječnja.

Prema iračkom zakonu, obitelji se mora dopustiti posjet osuđenom dan prije pogubljenja, i zatvorske vlasti trebaju ju obavijestiti o datumu izvršenja presude. Prema navodima BBC-a, Saddama Husseina su u četvrtak u zatvoru posjetila dva bratića - Watban i Sabawi Ibrahim Hasanal-Tikriti, koji su također u američkom zatočeništvu u kampu Cropper pokraj bagdadskog aerodroma. "Rekao im je kako je sretan da će umrijeti od ruku svojih neprijatelja i što će biti mučenik, a neće trunuti u zatvoru", izjavio je Saddamov odvjetnik Badie Aref.

Saddamovi odvjetnici u četvrtak su pozvali svjetske čelnike da spriječe njegovu predaju iračkim vlastima, navodeći kako bi bivši diktator trebao uživati zaštitu od svojih neprijatelja kao "ratni zarobljenik". Istodobno, na ulicama iračkih gradova nasilje ne jenjava, a vlastima se javilo stotine dobrovoljaca koji žele biti krvnici na Sadamovu pogubljenju.

Stranka Baath, politički pokret koji je vladao tijekom Saddamove ere, upozorio je da će pogubljenje Saddama Husseina izazvati "teške posljedice", a odgovornima će smatrati SAD. U poruci objavljenoj na internet stranici stranke stoji kako su "Baath i pokret otpora odlučni osvetiti taj zločin na sve načine i na svim mjestima kako bi se naštetilo Amerikancima i njihovim interesima". Prijetnja osvetom upućena i sucima Viskog suda, koji je odobrio smrtnu kaznu Saddamu Husseinu.

Vezane vijesti

Irak vodeći u svijetu po izvršenju smrtnih kazni

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, u petak, 20. travnja, objavila je kako je Irak zemlja, vodeća po izvršenju smrtne kazne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika