05.01.2007. / 12:23

Autor: Dinko Boić

ZAGREB

Kompleks u centru Zagreba

Zagreb bi uskoro mogao dobiti prvi kompleks unutar blokova zgrada, po uzoru na svjetske metropole. Riječ je, naime, o sto milijuna eura vrijednom projektu međunarodno priznatog arhitekta Borisa Podrecce, čiji rad je pobijedio na natječaju za uređenje bloka zgrada između bivšeg kina Zagreb i stomatološkog fakulteta, a koji je raspisao poznati zagrebački poduzetnik, Tomislav Horvatinčić. Boris Podrecca je pojasnio kako se ne radi o luksuznim stanovima ili shoping centru, već o ugodnom mjestu za život koje spaja elemente urbanizma i arhitekture, a sve po uzoru na slična rješenja u svjetskim metropolama. Cijeli projekt zamišljen je na šest nivoa, a na vrhu kompleksa nalazili bi se pomični elementi od kobalta i stakla, tzv. «Zagrebački kristali», koji bi osim estetske imali i funkciju napajanja kompleksa solarnom energijom. Kompleks bi se protezao na ukupno 45 tisuća metara četvornih, od čega bi gotovo 30 tisuća otpalo na podzemnu garažu, devet tisuća bilo bi namijenjeno javnim prostorima i površinama, dok bi ostatak bio namijenjen za urbane vile i stanove.

Kao što je i obećano, u novom kompleksu predviđen je značajan prostor za kulturne i društvene sadržaje; projektom je predviđena dvorana za projekcije i prezentacije površine 900 četvornih metara, noćni klub, pa čak i dječji vrtić. Mnogo pažnje u projektu je posvećeno zelenim površinama-stanari kompleksa mogli bi uživati u vlastitom malom parku zatvorenom za javnost na koji bi se pružao pogled sa petnaest metara široke šetnice, koja bi povezivala ulaz sa Cvjetnog trga sa Gundulićevom ulicom sa druge strane. Prema riječima Borisa Podrecce koji je za projekt angažirao i prometne stručnjake, ulaz u garažu koja bi mogla primiti oko sedam stotina automobila, bio bi iz Gundulićeve i Varšavske, no o tome će konačnu odluku donijeti Grad Zagreb.

Slavko Dakić, pročelnik Gradskog ureda za planiranje razvoja grada i predsjednik komisije za ocjenjivanje pristiglih arhitektonskih radova, ustvrdio je kako se projektu može pristupiti tako da se on izrađuje u skladu s Generalnim urbanističkim planom (GUP), ili kao što je to kod Podreccinog rada slućaj, tako da se propituju najbolja urbanistička rješenja za pojedini blok. Tomislav Horvatinčić dodao je kako još nema niti govora o početku gradnje, jer je za takav projekt potrebno mijenjati GUP. «Radi se o anketnom projektu, i propitivanju mogućih rješenja», ustvrdio je Horvatinčić, naglasivši kako će se daljnji koraci raditi u suradnji s Gradom Zagrebom, a Gradu će biti ponuđenu i javno-privatno partnerstvo.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Ruska manekenka Ester Evans pozirala je u donjem rublju tvrtke Incanto. Pravo ime joj je Ester Korotkova, članica je modnih agencija Avant Models i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika