10.01.2007. / 16:42

Autor: Nina Tomljanović

MINISTARSTVO KULTURE

Ministarstvu kulture prijavljeno više od sedam tisuća programa

Na upit o organizaciji Sajma knjiga u Leipzigu 2008., na kojemu bi Hrvatska trebala biti zemlja partner, dogovoreno je da će Ministarstvo odrediti agenciju koja će to obaviti jer se nije postigao dogovor sa Zajednicom nakladnika i izdavača, odgovorio je Antolović

Ministarstvu kulture u 2007. godini prijavljeno je za financijsku potporu više od sedam tisuća programa, a do sada je sklopljeno 1212 ugovora za predložene programe, izvijestio je danas na sastanku s novinarima državni tajnik Ministarstva Jadran Antolović.

Najviše novca biti će utrošeno na investicije za koje je podneseno 616 programa, ali još nije odlučeno koliko će ih financirati Ministarstvo, rekao je Antolović napomenuvši da su o raspodjeli sredstava odlučivala Kulturna vijeća. Dodao je da se o programima potpore iz područja međunarodne suradnje te potpore za filmove i knjigu odlučuje po posebnim natječajima.

Upravi za zaštitu kulturne baštine prijavljeno je 1376 programa, ali također još nije odlučeno koliko će se programa financirati, dok će za glazbu i amaterizam od 910 prijavljenih programa Ministarstvo potpomoći 381 program, kazao je Antolović, dodavši da je za film prijavljeno 108 projekta, a financirat će se njih 30.

Za potporu knjige pristiglo je 1866 zahtjeva, za programe u međunarodnoj suradnji 649 programa od kojih je prihvaćeno 264. Od prijavljenih 1863 programa za područje kulturnog razvitka i kulturne politike odobreno ih je 537, a dodatak su muzejski programi o kojima će uskoro odlučivati Hrvatsko muzejsko vijeće, istaknuo je.

Iz područja likovnih djelatnosti prijavljeno je 517 programa, a odobreno 236, iz novih medijskih kultura od 182 programa financirat će se 100 programa, a iz knjižnične djelatnosti od prijavljenih 257 programa Ministarstvo će financirati 201 program. Na upit o organizaciji Sajma knjiga u Leipzigu 2008., na kojemu bi Hrvatska trebala biti zemlja partner, dogovoreno je da će Ministarstvo odrediti agenciju koja će to obaviti jer se nije postigao dogovor sa Zajednicom nakladnika i izdavača, odgovorio je Antolović.

Najavio je da bi se uskoro trebao postići dogovor o jedinstvenoj cijeni knjige između Ministarstva i Zajednice nakladnika i izdavača. Na pitanje o financiranju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Antolović je odgovorio da se nastavlja dosadašnji princip - Grad Zagreb daje sredstva u iznosu od 49 posto, a država u iznosu od 51 posto.

Dodao je kako je novost da su od 1. siječnja ove godine osnivači toga kazališta Grad Zagreb i Hrvatska. Antolović je podsjetio da je od početka godine stupio na snagu i novi Zakon o kazalištu čiji bi se rezultati mogli vidjeti tek za dvije godine. Ministarstvo je najavilo održavanje sastanaka s novinarima svake srijede, a razgovaralo bi se o tjednim aktualnostima u kulturi.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika