11.01.2007. / 18:33

Autor: Martina Zeković

SUĐENJE

Gudelj pristao na izručenje hrvatskim vlastima

Australski državni tužitelj Philip Ruddock ili ministar pravosuđa Chris Ellison moraju donijeti odluku treba li Gudelj biti izručen Hrvatskoj

Bivši hrvatski policajac Antun Gudelj koji je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, a uhapšen u Njemačkoj 1996. i izručen Hrvatskoj, pristao je pred sudom u Australiji na izručenje hrvatskim vlastima. Njemu bi se ponovno trebalo suditi za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira. Na Gudelja je naime primijenjen Zakon o općem oprostu pa se preselio u Australiju, čiji je državljanin, a četiri godine kasnije Ustavni sud je usvojio tužbu Jadranke Reihl-Kir, supruge ubijenog načelnika osječke policije, i ukinuo odluku Vrhovnoga suda o Gudeljevom pomilovanju te slučaj vratio na početak. Gudelj je u pritvoru od 20. rujna prošle godine, kada ga je uhitila australska savezna policija na temelju zahtjeva za izručenjem hrvatske Vlade kako bi mu se pred Županijskim sudom u Osijeku sudilo za ubojstvo Reihl-Kira i dvojice Srba predstavnika lokalne vlasti te pokušaj ubojstva 1991. godine nedaleko od Osijeka.

Australski državni tužitelj Philip Ruddock ili ministar pravosuđa Chris Ellison moraju donijeti odluku treba li Gudelj biti izručen Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika