Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Plamenko Cvitić

VRHOVNI SUD RH OKONČAO TELEKOMUNIKACIJSKI SPOR BIVŠEG MINISTRA I NESUĐENOG PRVOG ALTERNATIVNOG FIKSNOG OPERATORA:

Žuvanić je s pravom ukinuo dozvolu Divanu

Vrhovni sud RH nedavno je okončao telekomunikacijsku pravnu zavrzlamu koja traje već tri godine u kojoj su se sukobili bivši ministar pomorstva, prometa i veza, a danas čelni čovjek Optima telekoma Roland Žuvanić i Ante Krznarić, vlasnik tvrtke Divan. Suci Vrhovnog suda 11. listopada 2006. presudili su da je ujesen 2003. Roland Žuvanić bio u pravu kad je Anti Krznariću oduzeo dozvolu za fiksnu telefoniju. Naime, u srpnju 2003. Krznarićeva tvrtka Divan podnijela je tadašnjem Vijeću za telekomunikaciju zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje usluga fiksnog operatora.

Ondašnje Vijeće, na čelu sa Željkom Debanićem, 15. listopada 2003. donijelo je odluku da se Divanu odobri zahtjev i dade dozvola. Već sljedećeg dana u hrvatskim se medijima oglasio tadašnji ministar Roland Žuvanić, koji je kritizirao odluku Debanićeva vijeća, ali i najavio da će ukinuti tu dozvolu zato što je donesena mimo njegova znanja, nezakonita i nepravilna. Uslijedili su tjedni žestokih obračuna između Debanića i Žuvanića, a rezultat je bio taj da je Žuvanić kao ministar iskoristio svoje ovlasti i u Vijeće za telekomunikacije poslao svoju inspekciju, koja je utvrdila nepravilnosti, a potom je Žuvanić potpisao odluku kojom se ukida odluka Vijeća za telekomunikacije i Krznariću odnosno njegovu Divanu ukida dozvola.

Epilog slučaja je bio da je Ante Krznarić pokrenuo spor na Upravnom sudu, koji je u veljači 2005. presudio u njegovu korist, što je otvorilo mogućnost da Krznarić potom tuži i državu od koje bi tražio višemilijunsku naknadu štete zbog propuštene dobiti. Međutim, u lipnju 2005. Državno odvjetništvo je na Vrhovnom sudu RH pokrenulo postupak zahtjeva za zaštitu zakonitosti, tvrdeći da je bivši ministar Žuvanić s pravom Divanu oduzeo dozvolu, i to stoga što Divan kao tvrtka nije bio registriran za pružanje telekomunikacijskih usluga, i što je zahtjev za koncesiju službeno zatražio Krznarićev inozemni partner kompanija New World Capital Corporation, a ne Divan kojem je Željko Debanić dao dozvolu. Naposljetku, Vrhovni sud je uvažio te argumente i tako Žuvaniću dao satisfakciju da je imao pravni temelj za ukidanje dozvole Anti Krznariću.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika