16.01.2007. / 14:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Hrvatska 2008. godine u Vijeću sigurnosti UN-a

Hrvatska je blizu dobivanja dovoljno glasova u Ujedinjenim narodima koji će joj tijekom 2008. godine osigurati mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, objavio je u utorak 16. siječnja Jutarnji list, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog dužnosnika hrvatske Vlade. On je to potvrdio nakon što je grčki premijer Kostas Karamanlis u ponedjeljak 15. siječnja najavio da će Grčka 2008. godine poduprijeti Hrvatsku kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, kako je premijer Ivo Sanader i izjavio nakon susreta s Karamanlisom.

Kandidaturu za članstvo u Vijeću sigurnosti u mandatu 2008.-2009. Hrvatska je istaknula 2004. godine. Za ulazak u to tijelo potrebno je dobiti glasove dvotrećinske većine članica UN-a, a konkurenciju Hrvatskoj za mjesto nestalne članice čine Gruzija i Češka. Vijeće sigurnosti, u kojem je 15 zemalja, sastavljeno je od pet stalnih članica: SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije koje imaju pravo veta, i 10 nestalnih članica, čiji mandat traje dvije godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika