16.01.2007. / 17:50

Autor: Ana Kirin

KRIMINAL

Zagorec ponovno pred sudom zbog trošenja MORH-ovog novca

Umirovljeni generali Vladimir Zagorec i Matko Kakarigi, bivši potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Antun Šporer, Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno nezakonito trošenje više milijuna kuna iz MORH-ovog proračuna

Slučaj nezakonitog trošenja novca Ministarstva obrane (MORH), za koji su pred zagrebačkim Županijskim sudom optuženi umirovljeni generali Vladimir Zagorec i Matko Kakarigi te još trojica, danas je, šest godina nakon podizanja optužnice te tri i pol godine nakon posljednjeg sudskog ročišta, ponovno na početku.

U utorak 16. siječnja postupak je formalno trebao krenuti ispočetka jer je predmet preuzelo novo sudsko vijeće i jer je od zadnje rasprave proteklo tri i pol godine, no rasprava je odgođena zbog nedolaska jednog od optuženika, bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera koji nije preuzeo sudski poziv.

Nova rasprava zakazana je za 15. ožujka. Optuženici bi se tada trebali ponovno očitovati o krivnji i optužnici koja ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno nezakonito trošenje više milijuna kuna iz MORH-ovog proračuna, među ostalim i za nezakonitu obnovu Šporerove vikendice i teniskog igrališta u Novigradu.

Uz Zagorca, Kakarigija i Šporera, optuženi su i bivši Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret koji je navodno poticao Kakarigija na zlouporabu položaja, odnosno da neovlašteno isplati oko 100 tisuća kuna solinskoj tvrtki "Građenje" za izgradnju šetnice na otoku Sveti Klement.

Slučaj Zagorca i Kakarigija do sada su u rukama imala trojica sudaca koji ga iz različitih razloga nisu uspjeli dovršiti. Sudac Dražen Tripalo koji je postupak započeo otišao je na Vrhovni sud, pa je slučaj u studenom 2004. godine preuzeo Zdenko Konjić. Budući da on zbog opterećenosti drugim predmetima do veljače 2006. godine nije zakazao glavnu raspravu, slučaj je preuzeo Miroslav Šovanj, a u listopadu prošle godine predmet je konačno dodijeljen sutkinji Rajki Tomerlin Almer.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika