17.01.2007. / 15:21

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA UNIJA

Europski hindusi protiv zabrane svastike

Otkako su svastiku usvojili nacionalsocijalisti Adolfa Hitlera, taj se simbol u zapadnom svijetu povezuje s fašizmom, rasizmom i holokaustom, iako se zapravo radi o drevnom hinduističkom simbolu mira

Hindusi koji žive u Europi udružili su snage kako bi zaustavili njemačku inicijativu da se u Europi zabrani svastika, 5 tisuća godina star hinduistički simbol poznatiji kao simbol nacista.

Naime, ranije ovoga mjeseca njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries pozvala je na europsku inicijativu za borbu protiv radikalnih desničara te je dodala da želi iskoristiti njemačko predsjedanje Unijom za ostvarivanje toga cilja. Incijativa bi mogla dovesti do zajedničkih zakona u cijeloj Uniji te bi se prikazivanje nacističkih simbola moglo proglasiti kriminalnim djelom.

Otkako su svastiku usvojili nacionalsocijalisti Adolfa Hitlera, taj se simbol u zapadnom svijetu povezuje s fašizmom, rasizmom i holokaustom. Svastika je zabranjena u Njemačkoj. Svastika, koja je u Njemačkoj zabranjena, ostala je simbol za suvremene nacističke skupine, a njemačka vlada - uznemirena jačanjem radikalne desnice - vrši pritisak da se usklade zakoni za kažnjavanje uporabe simbola i negiranja holokausta u cijeloj Europskoj uniji.

Potporu za spriječavanje njemačke inicijative hindusi u Belgiji, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj te Velikoj Britaniji pokušat će dobiti u glavnim gradovima zemalja članica Europske unije, u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu.

"To nije pogreška Hindusa", kazao je Ramesh Kallidai, glavni tajnik Hinduskog foruma Britanije. "Nacisti su počeli koristiti taj simbol i zloupotrijebili su ga", dodao je. U hinduskoj tradiciji to je jedan od najsvetijih simbola mira. "Svaki put kada se svastika koristi kao simbol na židovskom groblju to treba biti kažnjeno. No kada je to simbol koji se koristi na hinduskom vjenčanju, ljudi bi to trebali naučiti poštivati", dodao je.

Vezane vijesti

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Glumci oteli i ubili bollywoodsku zvijezdu

Mlada indijska zvijezda bollywodskih filmova Meenakshi Thapar pronađena je mrtva i obezglavljena, a ubojstvo su priznala dvojica njezinih kolega koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika