18.01.2007. / 11:00

Autor: Stjepan Marković

EU

Kini ostaju sankcije na uvoz oružja

Europska unija neće maknuti sankcije na izvoz oružja u Kinu rekla je Benita Ferrero-Waldner, čelnica odbora za međunarodne odnose EU-a. Embargo je uveden 1989. godine nakon pokolja na Tiananmenu, središnjem trgu u Pekingu. Uvjet za ukidanje sankcija su prema riječima Benite Ferrero-Waldner isti, a to je ratifikacija UN-ove konvencije o ljudskim pravima i političkim slobodama.

EU vodi bilateralne razgovore s Kinom o trgovini, zaštiti okoliša i ljudskim pravima, a mogli bi trajati do dvije godine. Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing zatražio tijekom pregovora da se ukine embargo na uvoz oružja koji je nazvao političkom diskriminacijom. Na taj zahtjev Ferrero-Waldner je odgovorila ponavljanjem tri zahtijeva EU: ratifikacija Un-ove međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima, oslobađanje osoba koje su uhićene zbog prosvjedovanja na trgu Tiananmen i ukidanje "preodgoja kroz rad" sustava zatvaranja bez suđenja.

Osim ljudskih prava EU zahtijeva od Kinje da veću pažnju posveti zaštiti okoliša, smanjivanju emisije stakleničnih plinova i energetskoj učinkovitosti.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika