18.01.2007. / 17:18

Autor: Ana Kirin

HAAG

Sudsko vijeće traži očitovanje o Čermakovom kretanju

Zahtjev je upućen hrvatskoj Vladi, braniteljima generala Čermaka, obranama generala Markača i Gotovine optuženih u istom postupku, kao i haškom tužiteljstvu i od svih njih se traži da do 23. siječnja podnesu svoja očitovanja o tome kako je Ivan Čermak ispunjavao uvjete za privremenu slobodu tijekom prosinca 2006. godine

Sudsko vijeće Haškog suda pozvalo je hrvatsku Vladu da do 23. siječnja "hitno dostavi sudskom vijeću bilo kakvu dodatnu informaciju o tome kako je Ivan Čermak ispunjavao uvjete za privremenu slobodu tijekom prosinca 2006. godine, o postupcima koje je Vlada poduzela kako bi osigurala ispunjavanje tih uvjeta i o mjerama poduzetim u skladu s obvezama koje su joj propisane u odluci Žalbenog vijeća o privremenoj slobodi".

Zahtjev je upućen hrvatskoj Vladi, braniteljima generala Čermaka, obranama generala Markača i Gotovine optuženih u istom postupku, kao i haškom tužiteljstvu i od svih njih se traži da do 23. siječnja podnesu svoja očitovanja.

U svom se zahtjevu Vijeće Haškog suda poziva na fotografije i pisanje tiska o tome kako je general Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda. Vijeće je u zahtjevu također navelo da Vlada u svom prosinačkom izvješću Haškom sudu o Čermaku nije uključila sporne informacije objavljene u hrvatskim medijima, koje je Vijeću prenijelo Tajništvo suda.

Odlukama Haškog suda, kojima su propisani uvjeti njegove privremene slobode do početka suđenja, određeno je da se Čermak smije kretati unutar mjesta boravišta, te da mu je dozvoljeno napuštanje tog boravišta u vrlo precizno definiranim okolnostima, radi putovanja u mjesto gdje radi, a dozvoljeno mu je i boraviti u još jednom mjestu u Hrvatskoj u točno utvrđenom vremenu, podsjetilo je Vijeće u zahtjevu Vladi.

Tim su odlukama, dakle, Čermaku propisani uvjeti boravka u mjestu njegova prebivanja - Krapinskim Toplicama, Zagrebu kao sjedištu njegova poduzeća, te Dubrovniku - mjestu ljetovanja.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika