20.01.2007. / 18:05

Autor: Stjepan Marković

ZAGREB

Finski AMV namijenjen modernizaciji HV

Finski proizvođač oklopnih vozila Patria predstavila je na Zagrebačkome velesajmu verziju svog vozila Patria AMV 8x8 s minobacačem Nemo 120 mm. Patria je jedan od dva konkurenta za opskrbu Hrvatske vojske sa 126 oklopnih vozila, drugi konkurent je Pandur II 8x8 austrijsko-američkog Steyer, koji je dio "General Dynamicsa". Natječaj za ovaj ugovor vrijedan 170 milijuna eura bi trebao biti raspisan krajem veljače.

Oba ponuđača zadovoljavaju kriterije MORH-a, a predviđa se da će jedan od ključnih elemenata biti financijska ponuda, tj. dugogodišnji kredit s počekom otplate, ali i transferiranje tehnologije na domaću tvrtku Đuro Đaković-specijalna vozila koja bi kasnije mogla proizvoditi takva vozila za druga tršišta. Predstavnici iz Finske su rekli da bi bez problema mogli transferirati tehnologiju u Hrvatsku, dok bi to mogao biti problem za "General Dynamics" budući da nema takvu praksu.

AMV se općenito smatra boljim vozilom, ima bolje tehničke performanse, te pripada četvrtoj generaciji bojnih vozila, dok je Pandur vozilo treće generacije. Još jedna velika prednost Patrije je u činjenici da su oni otpočeli serijsku proizvodnju i isporučili su do sada 200 komada vozila dok je Pandur tek u razvoju. Slovenija je u lipnju prošle godine sklopila ugovor vrijedan 278 milijuna eura i kupila 135 Patijinih AMV vozila i zasada nepoznat broj Nemo minobacača od 120 mm koji se montiraju na ta vozila. Vozila će se proizvoditi u suradnji s lokalnim tvrtkama, Gorenjem i Rotisom. Pobjeda Patrije na natječaju je iznenadila mnoge budući da Steyer već oprema slovensku vojsku i zajedno sa slovenskim Sistemskom tehnikom krenuo u proizvodnju tih vozila uvjeren u pobjedu na natječaju. Razlog gubitka favorizirane slovenske verzije Pandura mnogi vide u činjenici da je na zadnjem tehničkom testiranju vozila AMV nadmašio konkurenciju. AMV se pokazao superiorniji na još nekoliko testiranja, no posebno se ističe testiranje u ekstremnim uvjetima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada su sva ostala vozila zapela te ih je AMV morao izvlačiti.

Finska je naručila 88 vozila, no najvažniji kupac im za sada je Poljska koja je naručila 690 vozila u nekoliko izvedba, a vrijednost posla je 1.2 milijarde eura. Ovaj podatak je iznimno bitan jer je Poljska najvažniji američki saveznik u Europi. Procijene da će se zbog američkog utjecaj Poljska odlučiti Pandur II pokazale su se pogrešnima. Ovo je bitno jer se kalkulira da bi se Hrvatska mogla naći pod pritiskom da kupi Steyerova vozila.

Finska ima dugu tradiciju proizvodnje oklopnih vozila, a ovakav tip vozila razvio se posebno zbog potreba mirovnih misija UN-a, naime Finska je jedna od članica koja ima bogato iskustvo u mirovnim misijama.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika